În Arhiepiscopia Timișoarei au debutat conferințele preoțești

DSC_8495_1600x1060

Luni, 30 mai, au debutat conferinţele pastoral-misionare din Arhiepiscopia Timişoarei. Prima conferință preoțească s-a desfășurat cu preoții din cadrul Protopopiatului Timişoara I, în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Iosefin. La acest eveniment a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a binecuvântat lucrările acestei prime conferinţe preoţeşti închinate Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.

În prima parte a întâlnirii, preoții desemnați la slujire au oficiat Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în prezența Părintelui Mitropolit Ioan, a părintelui protopop Ioan Bude şi a clericilor din Protopopiatul Timişoara I.

În partea a doua a evenimentului, părintele Alexandru Ranca, de la parohia Timișoara Fratelia, a susținut referatul Educația religioasă a tineretului creștin ortodox. Întâlnirea a fost moderată de Chiriarh, prin întrebări şi discuții pe marginea temei conferinţei. Înaltpreasfinția Sa, pe de-o parte, a evidențiat modul în care preotul desfășoară activități catehetice și social-culturale cu tinerii în parohie, iar pe de altă parte, a reliefat faptul că învățătura și înțelepciunea au la bază jertfa și iubirea Domnului nostru Iisus Hristos. Totodată, Părintele Mitropolit a subliniat rolul major al dascălului de astăzi în actul educativ, prin aceea că el seamănă lumină în inimile tinerilor.

conferinte_preotesti

Cea de-a doua conferință preoțească a avut loc, în aceeași zi, la Protopopiatul Deta. Seria conferinţelor preoţeşti din Arhiepiscopia Timişoarei va continua mâine, 31 mai, la Protopopiatele Timișoara II și Sânnicolau Mare, iar miercuri, 1 iunie, la Protopopiatele Lugoj și Făget.

Conferința preoțească în protopopiatul Deta

             Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, la conferința preoțească de la Deta a fost prezent Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Conferința a fost precedată de slujba de Te-Deum oficiată de C. Păr. Dragan Giorgiev de la parohia Ferendia, Vasile Cheregi de la parohia Jebel și Călin Negrea de la parohia Gătaia.

            La finalul slujbei, părintele Dragan Giorgiev a susținut predica la Duminica a VI după Paști (Vindecarea orbului din naștere). În atmosfera ce încredere, lumină și bucurie pascală Hristos săvârșește această minune, împlinind acolo unde lipsește și dăruind acolo unde nu este. Și prin această minune, bolnavul este încredințat de puterea taumaturgică a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu aprecia părintele.

            Conferința preoțească cu tema ,,Anul Omagial al tineretului creștin ortodox” a fost susținută de C. Păr. Călin Negrea în sala de ședințe a Protopopiatului. Din partea Centrului Eparhial a fost prezent Preasfințitul Părinte Paisie, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În debutul întrunirii P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul locului a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenți, anunțând totodată tema acestei întâlniri.

            În cuprinsul conferinței, C. Păr. Călin Negrea a scos în relief fundamente ale educației religioase din cele două izvoare ale Revelației: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Cuvântul vorbitorului s-a extins asupra formării tinerilor, a existenței crizei religioase dar și modelul de creștere duhovnicească din familie, Biserică și Școală.

            Ca model de educație se oferă consilierea și nu supravegherea, impunerea unui adevăr la care mintea și sufletul celui căruia i se adresează nu îl simte demn de urmat. Ca modalitate practică de educație religioasă este dat ca exemplu: Pelerinajul de Florii realizat prin înfrățirea a trei parohii: Gătaia, Sculea și Colonia Gătaia și sfârșit prin slujirea Vecerniei unită cu Litia.

            Pe marginea referatului au luat cuvântul mai mulți preoți care au accentuat câteva note ale educației religioase realizată prin intermediul cântării bisericești, a inițierii catehetice a copilului prin intermediul slujbelor bisericești, a colindelor de Crăciun, a serbării Floriilor (pr. Emilian Păcurar, parohia Ghilad); existența corului, a intonării stărilor Prohodului Domnului (pr. Florin Groza, parohia Jebel); activitatea cu tinerii realizată prin intermediul unor acorduri de parteneriat încheiate cu Școala, realizarea unor lecții demonstrative la care fixarea cunoștiințelor să fie făcută de beneficiarii acesteia (pr. Ciprian Ene, parohia Cebza). Tot cu acest prilej vorbitorul a expus proiectul ,,Oscar și Tanti Roz”, o piesă dramatică la care au luat parte 150 de copii. Scopul aceste reprezentării a fost strângerea unor sume de bani pentru achiziționarea medicamentelor pentru copiii aflați la Clinica de Oncologie din Timișoara.

            Tot în cadrul acestei conferințe în partea a doua s-au discutat și alte probleme cum ar fi: celebrarea hramului bisericii, analizarea unor proiecte educative și filantropice realizate de parohie ș. a..

DSC_8484_1600x1060 DSC_8487_1600x1060 DSC_8492_1600x1060 DSC_8497_1600x1060

Protopopiatul Deta (1) Protopopiatul Deta (2)

Comments are closed.