Început de an școlar la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” și la Colegiul Bănățean din Timișoara

Astăzi, 10 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul elevilor și profesorilor de la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul”. Festivitățile au debutat cu intonarea Imnului de Stat, urmat de slujba de Te-Deum, oficiată de un sobor de preoți și de alocuțiunile invitaților.

În cuvântul său, la deschiderea anului școlar 2018-2019, Mitropolitul Banatului a spus: „Doresc, mai întâi, să mulțumesc celor care au pus bazele creștine ale acestei școli! De asemenea,  mulțumesc domnului primar și Consiliului Municipal care, printr-o hotărâre de consiliu, ne-au ajutat să putem face demersurile mai departe la minister! Mulțumesc domnului ministru Valentin Popa și domnului Secretar de stat prezent aici, care, într-un timp record, au rezolvat toate formalitățile necesare înființării acestui liceu! Nu în ultimul rând, mulțumesc directorului de la Colegiul Bănățean, care ne-a fost tutore pentru înființarea acestei școli! În această perioadă de înființare, toată documentația a fost avizată de directorul de la Colegiul Bănățean. În ceea ce privește profesorii, trebuie să știți, dragi părinți, că în această școală nu va intra niciun profesor care nu crede în Preasfânta Treime-Dumnezeu, care nu crede și nu împărtășește credința noastră ortodoxă. Fiecare profesor care va intra în această școală, va trebui să aibă binecuvântarea de la mitropolie. De asemenea, aș vrea să îi asigur pe profesori că nu o să intervenim niciodată direct în procesul de învățământ, în sensul că niciodată nu o să-i spunem profesorului de matematică ca, în loc de teorema lui Pitagora, să predea altceva. Însă, nu vom admite niciodată, oricât de bun va fi un profesor, să predea în această școală dacă va încerca să le inducă copiilor că nu există Dumnezeu, că nu există țară românească ori limbă și grai românesc. De câțiva ani am primit mesaje din partea multor părinți că ați dorit ca fiii dumnevoastră să poată continua studiile liceale tot sub streașina acestei școli. În cest sens, s-a înființat și ciclul liceal. Cu bunăvoința Ministerului s-a obținut ca să nu fie doar o secție de teologie, ci să avem și secții reale și umane. Vă rog să rămâneți alături de această școală, pentru că aceasta va rezista nu numai datorită zidurilor ei, ci și datorită inimilor și credinței noastre a tuturor! Dumnezeu să binecuvinteze acești copii și să le dea înțelepciune!”.

Din această toamnă, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, prima școală ortodoxă privată din județul Timiș, acreditată de Ministerul Educației și înființată după normele Ministerului Educației Naționale și Programele Școlare Naționale în vigoare, a devenit Liceul Teologic Ortodox (de stat) „Sfântul Antim Ivireanul”. Misiunea acesteia este de a crește generațiile viitoare de tineri cu o educație temeinică, fundamentată pe valori creștin ortodoxe, puternici și dornici să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă și în comunitate.

***

Și Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cel mai mare colegiu din partea de vest a României, și-a deschis porțile pentru elevii care întâmpină noul an școlar. Alături de cei 2000 de elevi, însoțiți de părinți, bunici și alte rude apropiate, la festivitatea de deschidere a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat o slujbă de Te-Deum. După momentul de rugăciune, a urmat intonarea Imnului Național al României, urmat de fredonarea imnului Colegiului Național Bănățean.

Comments are closed.