Înscăunarea Preasfințitului Emilian Crișanul în demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului

Sute de credincioși bănățeni au participat în Duminica a 6-a după Rusalii, la Catedrala Veche ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad, la ceremonia de înscăunare a Preasfințitului Emilian Crișanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ales în această demnitate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din data de 4 iulie a.c.

Ceremonia a început încă din seara zilei de ajun prin săvârșirea Vecerniei de către P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, în prezența I.P.S. Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Sfânta Liturghie arhierească, din ziua de duminică a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în prezența a numeroși slujitori ai sfintelor altare din cuprinsul Eparhiei Aradului, a monahilor și monahiilor, precum și a mulțimii de credincioși veniți din mai multe părți ale țării. Din sobor au făcut parte și Î.P.S. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului, P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, P.S. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, P.S. Emilian Crișanul, noul Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Aradului,

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a explicat pericopa evanghelică ce relatează minunea vindecării slăbănogului din Capernaum (Matei 9, 1-9), evidențiind faptul că Mântuitorul Iisus Hristos este doctor al trupurilor noastre, dar mai presus de orice, El este Duhovnicul Care vindecă sufletele noastre de păcatele care ne îngreuiază viața și ne îndepărtează de la progresul nostru duhovnicesc.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de către conf. univ. dr. Mircea Buta.

Îndată după slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat Ceremonia de instalare a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, moment la care au fost prezenți oameni de cultură, deputaţi şi senatori, reprezentanții celor două Universități arădene și ai administrației judeţene, municipale şi comunale din Județul Arad, protopopii celor patru protopopiate, teologi şi seminarişti, tineri și copii.

Actul patriarhal de confirmare a fost citit de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja, după care a urmat aşezarea în tronul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

 

 

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a înmânat Preasfințitului Emilian o cruce de binecuvântare, ca semn al aprecierii activităţii desfășurate în ogorul Bisericii, precum și ca îndemn de a păstori cu multă râvnă credincioșii din eparhia Aradului.

În continuare, secretarul de stat pentru culte, domnul Victor Opaschi, a transmis mesajul adresat P.S. Emilian Crișanul, în care a apreciat întreaga activitate desfășurată de Preasfinția Sa, îndeosebi pentru promovarea valorilor culturale și patrimoniale din eparhiile în care și-a desfășurat activitatea.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit un frumos cuvânt de bun venit noului Episcop-vicar, în numele clerului, protopopilor din Eparhie și a ostenitorilor de la Centrul Eparhial, arătând totodată bunele legături ce au existat dintotdeauna între cele două eparhii, a Râmnicului, de unde vine P.S. Părinte Emilian și cea a Aradului.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre activitatea desfășurată în cei 18 ani de slujire, în mai multe planuri de activitate: teologic, cultural, administrativ, social, atât ca slujitor al Sfântului Altar, cât și ca dascăl în școlile teologice de la Iași și Craiova. La final, a adus mulţumiri părinților săi trupești, duhovnicilor și dascălilor care au contribuit la formarea sa duhovnicească și intelectuală.

 

 

Comments are closed.