Lecții integrate pentru studenții teologi din Timișoara

Pe parcursul anului universitar, Catedra de Teologie a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, organizează o serie de lecții integrate, în cadrul cărora vor fi evidențiate și consolidate  legăturile trans și interdisciplinare dintre cunoștiințele din sfera disciplinelor de studiu cu specific teologic și alte discipline din diverse domenii.

În acest sens, în această perioadă liturgică a înjumătățirii Postului Mare, la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost organizată o astfel de lecție integrată, în cadrul căreia lect. dr. Lavinia Melania Bratu, medic specialist nutriționist, a susținut studenților teologi o prelegere despre importanța nutriției în profilaxia și patologia umană.

„În această perioadă a urcușului spre înviere, în cadrul cursurilor de morală creștină și bioetică, ne-am gândit, împreunăcu studenții, să interacționăm cu partea de medicină nutriționistă și să chemăm un specialist, care să ne vorbească despre acest duh al postului, dar dintr-o altă perspectivă. Nădăjduim ca astfel de interacționări să fie de bun folos pentru studenii noștri teologi, care se pregătesc să devină slujitori ai altrelor Bisericii Ortodoxe!”, a spus Pr. conf. univ. dr. Gavril Trifa, de la Fcultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

În cadrul cursului s-a subliniat faptul că, într-o lume cu multiple tentații și cu abundență de hrană, omul contemporan este tot mai indolent față de nutriția calitativă, care, în mod semnificativ, contribuie la menținerea sănătății și a echilibrului organismului uman.

„Gândindu-mă mai mult la importanța conștientizării, decât la informații, aș vrea să le transmit studenților un gând care să fie semnificativ pentru felul în care privesc mâncarea. Ieșind din această sferă, se cunoaște faptul că, în programele de dezvoltare personală, primul lucru de care experții se ocupă este corpul. Iar în cultura noastră creștină, ca să putem ascede la o conștiință și la o legătură cu Dumnezeu, primul lucru este mâncarea pe care o consumăm. Aceasta ne dă o anumită stare sau o energie care ne lasă liberi să simțim intuiția, pentru că noi, dacă am avea intuiția trează, am știi ce să mâncăm”, a menționat dr. Lavinia Melania Bratu.

Importanța legăturilor interdisciplinare multilaterale constă în aceea că ele contribuie nu numai la o bună dezvoltare a unor concepte în interiorul anumitor discipline de studiu, ci ele joacă și un rol important în formarea, dezvoltarea și consolidarea pregătirii practice și științifice a studenților, fiind o expresie concretă a proceselor de integrare care au loc astăzi în ştiinţă şi în societate.

Comments are closed.