Marșul pentru viață 2018 – Timișorenii au susținut inviolabilitatea dreptului primordial la viață

La Timișoara a avut loc, în ajunul sărbătorii Bunei-Vestiri, Marşul pentru viaţă, simultan cu manifestările pro-viață desfășurate în cele 134 orașe din România și 160 de localități din Republica Moldova. Mii de timișoreni, împreună cu reprezentanții cultelor și a organizațiilor creștine din orașul de pe Bega, s-au alăturat manifestanților din cele aproape 300 de localități din România și Republica Moldova la cea de-a 8-a ediție națională a acestei campanii, puse în acest an sub genericul „O lume pentru viață”, susținând inviolabilitatea dreptului primordial la viață.

Marșul pentru viață la Timișoara s-a desfășurat pe traseul Parcul Carmen Sylva – Catedrala Mitropolitană – Prefectură. La Catedrala Mitropolitană toți participanții au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, după care părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele prof. dr. Nicolae Morar și părintele Marius Patriciu au rostit alocuțiuni ce au avut menirea de a evidenția faptul că viața fiecărei făpturi umane trebuie prețuită și protejată, fiind expresia cea mai sublimă a acțiunii creatoare a lui Dumnezeu. La final, părintele Ionel Popescu a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Această manifestare reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice, prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societății contemporane. După cum se știe, în România, alături de exodul tineretului, situația avorturilor este tristă și îngrijorătoare, contribuind în mod hotărâtor la decimarea populației. Astfel, Marșul pentru Viață a devenit o oportunitate de a trage un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare de avorturi, precum și de conștientizare a direcției greșite în care se dezvoltă unele tendințe autodistructive, grevând adânc și iremediabil echilibrul socio-demografic al populației. Activitățile de acest fel, care sprijină și prețuiesc darul sacru al vieții, sunt o datorie de onoare pentru o societate care vrea să se dezvolte, să ducă mai departe și să îmbogățească ceea ce a primit de la generațiile anterioare.

Participanții la Marșul pentru Viață din Timișoara, subliniind faptul că viața fiecărei persoane umane este de neprețuit, trebuind în acest sens protejată necondiționat de la concepție până la moartea naturală, și-au exprimat și următoarele doleanțe: inviolabilitatea dreptului primordial la viață al fiecărei ființe umane concepute; vigilență față de orice tentativă care caută uciderea vieții umane, minimalizând importanța și demnitatea vieții în orice fază sau stare de sănătate; familia, formată dintr-un bărbat și o femeie, împreună cu copiii acestora, să fie protejată, ocrotită și sprijinită activ pe toate planurile; nevoia de sprijin pentru femeile însărcinate, familiile cu mulți copii, familiile monoparentale cu copii. De asemenea, pretutindeni s-a exprimat faptul că ignorarea nevoii de protecție a vieții copiilor nenăscuți și de sprijinire a familiei va duce în mod inevitabil la o prăbușire demografică și morală fără precedent și la dispariția națiunii.

În lume, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată în Washington D.C., în 22 ianuarie 1974. În secolul XXI această manifestare a devenit o tradiție în aproape orice țară occidentală și latin-americană, lovită de acel suflu ucigător al legii avortului, care dorește impunerea și amplificarea pruncuciderii. În România, prima data, o astfel de campanie pro-viață a fost organizată la Timișoara, în 2008. Anul acesta, Marșul pentru Viață se află la a opta ediție simultană în România și Republica Moldova, fiind caracterizat printr-o creștere spectaculoasă a orașelor organizatoare și a participanților. Tocmai de aceea, această manifestare, promotoare a culturii pro-viață, are în acest an genericul „O lume pentru viață”, prin care se evidențiază faptul că, pe an ce trece, tot mai mulți oameni din lumea întreagă devin pro-viață.

Comments are closed.