Mărturii și trăiri athonite, la Timișoara

Joi, 18 octombrie la Centrul Eparhial din Timișoara a avut loc lansarea de carte Părinții mei duhovnicești, Mărturii și Trăiri de la Muntele Athos, ale Ierodiaconului Iustinian Stoica, apărută la Editura Doxologia. La eveniment au luat parte Arhim. Simeon Stana, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoara, Ieromonahul Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, monahii de la Centrul Eparhial, clerici, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, seminariști, dar și numeroși credinioși.

Părintele Iustinian Stoica a fost întreaga sa viață în umbra celor doi părinți duhovnicești ai săi, pe care îi evocă în lucrarea sa, pr. Arsenie Papacioc și pr. Petroniu Tănase, importanți ctitori ai monahismului românesc, care prin viața și lucrarea lor au urcat până la înălțimi taborice. Timp de 55 de ani a fost un adevărat fiu duhovnicesc și a primit multă binecuvântare în viața sa, deprinzând de la aceștia lucruri bune și virtuți care îi defineau. Părintele Iustinian Stoica ne prezintă viețile și sinteza învățăturii celor doi părinți despre care s-a vorbit foarte mult după anii 90; cei care vor lectura această carte vor descoperi aspecte inedite din viețile celor doi monahi, împărtășite de ucenicul lor apropiat.  

Volumul are meritul de a completa istoria recentă a Bisericii marcată și de răstigniri, dar și de biruințe. Pentru cititori, mai ales pentru cei tineri, poate fi un imbold pentru a tinde spre o viață cât mai plenar trăită după voia lui Dumnezeu. La final, Corul Facultății de Teologie din Timișoara, condus de pr. Radu Bogdan,  a oferit un moment de încântare duhovnicească, ce a constat din imne, tropare și pricesne creștine. 

Seara duhovnicească a fost organizată de Arhiepiscopia Timișoarei și Mitropolia Banatului și s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan. 

Comments are closed.