Mitropolitul Banatului în vizită frățească în Arhiepiscopia Aradului

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, obştea monahală, în frunte cu Părintele protosinghel Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini, au avut bucuria de-ai întâmpina pe cei doi Ierarhi bănăţeni, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei,  Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a dat răspuns invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei de a participa la hramul Paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog, din Județul Arad.

Cu acest prilej, cei doi Ierarhi, înconjuraţi de soborul slujitor, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei, ierodiaconul Antonie Oanea a fost hirotonit ieromonah pe seama sfintei mănăstiri, iar la finalul slujbei acesta împreună cu ieromonahul Veniamin Stan au fost hirotesiţi duhovnici.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învăţătură, făcând o exegeză a textului biblic de la Matei cap. 17, cu referire la acest praznic. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a făcut o prezentare a aşezării Muntelui Tabor de care este legată în primul rând Schimbarea la Faţă a Domnului, locul unde Iisus şi-a arătat strălucirea în faţa celor trei ucenici ai Săi: Petru, Iacov şi Ioan.

Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei, au fost  binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi în cinstea marelui praznic al Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Banatului pentru această vizită efectuată în Eparhia Aradului şi pentru împreuna slujire la străvechea mănăstire din părţile Banatului.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche vatră monahală din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, încă de la atestarea documentară a ei, din anul 1177.

?

?

?

?

?

?

Comments are closed.