Momente feerice la Festivalul Internațional „Vox Mundi”

Programul festivalului coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret – Vox Mundi a continuat pe parcursul zilei de vineri, la Timișoara, cu un masterclass coral, precum și cu un workshop de management coral, unde iubitorii de muzică corală au avut oportunitatea de a afla informații despre tehnica vocală, practica dirijorală și teoria muzicală de la dirijoarea, corista și clinicianul vocal de top Christie Anderson, director artistic al Școlii de cor Young Adelaide Voices, Australia, precum și de la Marc Moreno, director al Departamentului de Relații Externe al Fundației Interkultur, cel mai important organizator de evenimente corale internaționale.

Seara, pe scena sălii de concerte a a Colegiului Național „Ion Vidu” au urcat, în premieră absolută, două formații corale prestigioase: Corul de Copii al Radiodifuziunii Române din București și Les Choristes – corul de copii din Franţa, care, în 2005, a făcut faima filmului cu același nume (film difuzat în peste 65 de țări), câștigător al Premiului César și nominalizat la Oscar. Cele două coruri de renume au încântat publicul timișorean prin piese religioase (de la stilul Gregorian, la sec. XXI) și nu numai, compuse de muzicologi români și străini, cunoscuți pe plan mondial.

Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, înfiinţat în 1945, a avut o evoluție spectaculoasă, încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc. Performanțele corului sunt valorificate în emisiuni, înregistrări, recitaluri și concerte, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate. Cele peste 50 de participări la festivaluri şi concursuri internaţionale, în Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artiști multiple distincții și premii, contribuind la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corală Europeană, a titlului de Ambasador cultural al Uniunii Europene.

 

Înființat în 1986 de către dirijorul Nicolas Porte, Corul de copii „Les Choristes” din Franţa se distinge foarte repede prin calitatea sa muzicală, astfel încât în 1995 este numit cor al Basilicii Notre-Dame de Fourvière din Lyon. Dincolo de participarea la numeroasele concerte din Franța, mai ales la festivaluri importante, precum: Chaise-Dieu, Musique Baroque de Lyon, Ambronay, corul urcă pe marile scene internaționale din Spania, Rusia, Mexic, China, etc. Prin notorietatea și performanțele sale musicale, corul susține, în mod regulat, numeroase acțiuni caritabile, primind recend distincția Steaua de Aur, decernată de Senatul francez, pentru implicarea civică în ajutorul copiilor bolnavi, celor privați de educație și celor în lipsuri din Coasta de Fildeș.

Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret Vox Mundi este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timişoarei și al Administrației Fondului Cultural Național și se desfășoară sub egida programului national Cantus Mundi, în parteneriat cu Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin. Obiectivul principal al festivalului este revigorarea interesului pentru cântul coral, de calitate, în rândul copiilor și al tinerilor, precum și readucerea muzicii corale la statutul de „brand cultural” al Banatului.

Comments are closed.