Noi apariții editoriale

Părintele vicar eparhial dr. Ionel Popescu a scos de curând de la tiparul tipografiei Partoș, cel de al doilea volum al lucrării BUCURIA SLUJIRII PRIN CUVÂNT. ARTICOLE ȘI STUDII (Editura Partoș, Timișoara, 2018).

Volumul continuă seria de restituiri din scrieri mai vechi sau mai noi aparținând părintelui vicar, apărute în periodice bisericești precum: „Altarul Banatului”, „Învierea”, „Calendarul almanah al Arhiepiscopiei Timișoarei”, „Foaia Diecezană” și în alte volume și periodice.

Este de remarcat, ca și în cazul primului volum, diversitatea tematicii, care atinge foarte multe aspecte bisericești, culturale și chiar sociale ale vremii. Apoi abordarea științifică este și ea aparte, întrucât nu există niciun articol care să nu aibă aparat critic și o bibliografie românească și străină aleasă.

Volumul, care cuprinde 339 pagini, este tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului, care semnează și un cuvânt însoțitor intitulat „Trudă prin cuvânt”, în cadrul căruia afirmă, printre altele că „putem considera această lucrare ca fiind o contribuție a scrisului duhovnicesc și a istoriei trăite bănățene. Cuvintele din această carte vor rămâne ca mărturie depusă de un preot în fața Altarului Bisericii și a istorie neamului”.

Autorul, în „Cuvântul înainte” arată că în materialele publicate „am încercat să prezint cititorilor, clerici și mireni, deopotrivă, aspecte referitoare la viața bisericească a Banatului, la implicarea pilduitoare a slujitorilor Bisericii noastre, în lupta pentru promovarea valorilor culturale și morale și de susținere a idealurilor de unitate națională. Am abordat, de asemenea și probleme actuale de natură pastoral-misionară, pentru a răspunde la unele întrebări ale credincioșilor despre rânduiala pomenirii celor adormiți și practica necreștină a incinerării morților, ori cu privire la rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare”.

Părintele vicar eparhial dr. Ionel Popescu este nu doar un simplu cronicar al evenimentelor pe care le-a trăit, ci și un fin observator al fenomenului religios în ansamblul său. De aceea, primim cu bucurie și acest al doilea volum al părintelui, mai ales că și cei mai mulți dintre noi am fost contemporani cu evenimentele și locurile descrise în acesta.

Volumul se găsește spre vânzare la parohia Timișoara Iosefin.

 

Tot de curând a apărut și volumul MITROPOLIT DR. VASILE LAZARESCU. PASTORALE ȘI PREDICI (Editura Partoș, Timișoara, 2018), ediție critică și cuvânt lămuritor de Mirela-Ioana Borchin și Eugen Dorcescu.

Părintele Mitropolit Ioan al Banatului semnează un cuvânt însoțitor intitulat „Patruzeci plus Unu”, în cadrul căruia mărturisește: „Astăzi, când intru în Paraclisul din Reședința Mitropolitană, amenajat cu multă dragoste și grijă de Mitropolitul Vasile, parcă-l aud rugându-se, suspinând și lăcrimând. Pe Altarul acestui Paraclis, Mitropolitul Vasile I-a adus lui Dumnezeu ultima jertfă: lacrimile sale. L-a sărutat pentru ultima dată și a apoi a început drumul pribegiei”.

Într-adevăr, destinul primului mitropolit al reînviatei Mitropolii a Banatului a fost unul tragic. La cererea autorităţilor comuniste, a fost pus în retragere de către Sfântul Sinod la 18 decembrie 1961 şi închinoviat la mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti, ca simplu monah.

Mitropolitul Vasile a publicat volumele: Pârga darului. Cuvântări (Caransebeş, 1936), Praznic luminat. Gânduri de sărbători (Caransebeş, 1940), În ce ne deosebim… ? (Timişoara, 1958) şi numeroase alte studii, articole, traduceri, recenzii, cuvântări, pastorale, în periodicele amintite sau în ,,Anuarele Academiei teologice Andreiane” şi în „Revista Teologică” – Sibiu.

Volumul de față, însoțit și de studiul părintelui vicar eparhial dr. Ionel Popescu, „Mitropolitul Vasile Lazarescu, ierarh martir al Bisericii noastre“, cuprinde extrase din primele două volume ale Mitropolitului Vasile, menționate mai sus, scrise însă pe vremea episcopatului caransebeșean. Cei doi îngrijitori ai volumului, amintiți deja, semnează și un „Cuvânt lămuritor”.

Volumul însumează 202 pagini. Se poate obține de la pangarul catedralei mitropolitane din Timișoara.

 

 

 

Comments are closed.