Omagiu adus martirilor timişoreni

Evenimente revolutie (1)

Începând cu data de 16 decembrie, ziua izbucnirii revoltei timişorenilor, „Oraşul Martir” aduce un pios omagiu tinerilor ucişi pentru credinţă şi libertate în urmă cu 25 de ani, printr-un amplu program comemorativ organizat de municipalitate şi de asociaţiile de revoluţionari din oraş. De asemenea, la toate monumentele închinate eroilor şi la bisericile din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului sunt săvârşite în aceste zile slujbe de pomenire.

Programul dedicat Revoluţiei din Decembrie 1989 a debutat marţi, 16 decembrie, cu şedinţa Consiliului Local al Primăriei Municipiului Timişoara, în cadrul căreia au primit titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului mai mulţi revoluţionari. În continuare, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara a avut loc dezvelirea unui momunent închinat cinstirii memoriei eroilor şi victimelor revoluţiei, lansarea unui album dedicat primului oraş liber de regimul comunist-ateu şi vernisarea unei expoziţii de fotografie. Spre seară, timişorenii şi-au îndeptat paşii spre cele mai importante locuri ale izbucnirii revoltei din 1989, Catedrala Mitropolitană, Opera Naţională şi casa parohială a pastorului László Tokés, din Piaţa Maria. Alături de revoluţionari şi de rudele celor ucişi la Timişoara, au participat numeroşi localnici, preoţi și reprezentanţi ai celorlalte culte şi confesiuni din oraş, personalităţi ale vieţii culturale publice din urbe şi oficialităţi locale şi centrale, în frunte cu dl. Klaus Iohannis, preşedintele ales al României. Aceştia au aprins candele şi lumânări pe treptele Catedralei Mitropolitane, altarul de jertfă al Revoluţiei de la Timişoara, iar apoi au audiat la Opera Naţională un concert de colinde comemorativ, susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal.

17 decembrie, zi de doliu la Timişoara

Evenimentele dedicate eroilor au continuat în importanta zi de 17 decembrie la Catedrala mitropolitană, unde a fost săvârşită Slujba Parastasului pentru victimele de la Timişoara de către părintele Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au fost prezenţi revoluţionari, urmaşi ai eroilor din revoluţie, autorităţi locale şi judeţene şi timişoreni care au dorit să cinstească memoria celor căzuţi pentru libertate. După slujba religioasă, la monumentul din faţa catedralei au fost depuse coroane de către reprezentanţii Mitropoliei Banatului, ai Primăriei, ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai asociaţiilor de revoluţionari. Participanţii la aceste ceremonii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor unde a avut loc o slujbă de pomenire, evenimentul încheindu-se la Cimitirul Săracilor din Timişoara, unde au fost depuse coroane. Manifestările vor continua zilele următoare în oraşul de pe Bega şi vor cuprinde vernisaje, lansări de carte, concerte, întruniri şi dezbateri, în cadrul cărora vor fi evocate cele mai importante momente ale Revoluţiei din Decembrie 1989.

Evenimente revolutie (3) Evenimente revolutie Evenimente revolutie (1) Evenimente revolutie (2)DSC_0053 DSC_0001 DSC_0005 DSC_0019 DSC_0024 DSC_0037 DSC_0041 DSC_0048 DSC_0056

Comments are closed.