Omagiu Părintelui profesor dr. Teodor Baba de la Arad

În ziua de duminică, 5 martie a trecut la cele veşnice Părintele prof. dr. Teodor Baba, de la Facultatea de Teologie din Arad. Slujba înmormântării s-a săvârşit marţi, 7 martie, în biserica arădeană în care a slujit. La înmormântare a participat şi P.C. Părinte conf. dr. Nicolae Morar, Şeful Catedrei de Teologie ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara.

S-a născut la 4 ianuarie 1950 la Sântana, judeţul Arad. În perioada 1968-1973 urmează cursurile Seminarului Teologic din Caransebeş. Studiile universitare le parcurge între anii 1974-1978 la Institutul Teologic din Sibiu.
În perioada 1985-1988 frecventează studiile doctorale în Teologie la Catedra de Studii Biblice a aceluiaşi institut, specialitatea Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba Ebraică, obţinând titlul de doctor cu teza „Personalitatea şi opera Profetului Zaharia”.
Este hirotonit diacon în 4 octombrie 1981, pe seama bisericii Seminarului Teologic din Caransebeş, apoi preot la 7 ianuarie 1982 de către episcopul Timotei Seviciu.
Funcţionează ca preot la Enoria Mândruloc (între 1982-1990), apoi, din 1990 la Parohia Arad-Şega II, zona UTA.
A fost profesor de Studii Biblice la Seminarul Teologic din Caransebeş (1979-1982), iar din 1991, funcţionează ca Asistent, Lector şi apoi Conferenţiar la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii ”Aurel Vlaicu” din Arad, ca titular al disciplinei Studiul Vechiului Testament şi Limba ebraică. Între anii 2002-2004 a predat Studiul Vechiului Testament şi la Facultatea de Teologie din Timişoara. A fost şi membru în Uniunea bibliştilor din România.
Activitatea sa sacerdotală şi profesorală, glasul blând şi firea înclinată mereu spre ajutorarea semenilor, vor rămâne veşnic în amintirea celor care l-au cunoscut.
Prin pilda vieţii sale, Părintele prof. dr. Teodor Baba şi-a înscris numele pe pământ şi în ceruri.
Bunul Dumnezeu să îl odihnească cu toţi drepţii Săi!

Comments are closed.