Orașul de pe Bega în sărbătoare

Joi, 3 august, în PiațaUnirii din Timișoara au avut loc o serie de manifestări ce au marcat împlinirea a 98 de ani de la instalarea administrației românești la Timișoara. Ceremoniile au debutat cu intonarea Imnului Național și cu un ceremonial religios oficiat de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial, alături de preoți militari ai Garnizoanei Timișoara.
Cu acest prilej pr. Marius Sfercoci a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului pentru toți timișorenii, care astăzi sărbătoresc un eveniment major din viața urbei.
După alocuțiunile rostite de către oficialitățile locale și județene a urmat defilarea gărzii de onoare a Garnizoanei Timișoara. La finalul manifestării din Piața Unirii a avut loc un concert în aer liber oferit de fanfara militară a Garnizoanei.
***
3 August a devenit ziua oraşului Timișoara prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează, ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti.
„Imaginile vremii care au surprins evenimentul de importanță majoră, au prins viață prin condeiul celor care au relatat actul istoric, astfel de la intrarea în oraş, coloana militară, a fost urmată de sute de călăreţi bănăţeni, cere se îndreaptau spre Biserica ortodoxă română din Fabric. În faţa ei, pe un altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de şase preoţi, au oficiat un serviciu divin. Răspunsurile liturgice le-au dat sutele de corişti români veniţi din satele învecinate. În cuvinte de aleasă simţire, protopopul Oprea salută Armată Română și le spune: “V-am aşteptat cu dor şi astăzi Vă întâmpinăm cu braţele deschise pe meleagurile mănoase ale Banatului.”, iar colonelul Economu îi răspunde: “Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, în inimi curate, cu sentimente valabile şi ne-a învăţat ca românul să se iubească şi să nu trăiască despărţit.”
Ulterior trupele regale s-au îndreptat spre Piața Domnului care a și primit numele de Piața Unirii unde au fost întâmpinați de primul prefect român al județului Timiș-Torontal, doctorul Aurel Cosma care adresează cuvântul de bun venit colonelului Economu și trupelor române” a spus pr. Marius Sfercoci.

Comments are closed.