Părintele Bujor Damșa, a trecut la Domnul

În data de 27 februarie a.c., Preacucernicul Părinte BUJOR DAMŞA, de la Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, a trecut la cele veşnice.

Preacucernicul Părinte s-a născut la data de 6 aprilie anul 1939 în localitatea Bata, judeţul Arad, din părinţii pr. Emilian şi Roma Letiţia Damşa. A urmat şcoala primară în localitatea natală iar gimnaziul la Birchiş.

Între anii 1955 – 1960 a urmat cursurile la Seminarul Teologic din Caransebeş, aprofundându-şi, apoi, studiile teologice la Institutul de Grad Universitar din Sibiu, între anii 1960 – 1964 pe care le-a absolvit cu lucrarea de licenţă, la catedra de Teologie Morală a IPS Dr. Nicolae Mladin Mitropolitul Ardealului, tema: Morala în opera literară a scriitorului Ion Agârbiceanu.

A fost hirotonit preot la data de 1 aprilie 1965, în catedrala din Timişoara, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, fiind numit la parohia Căpruţa din Protopopiatul Lipova până în anul 1969, când s-a transferat la parohia Victor Vlad Delamarina unde a păstorit până anul 1987, an în care a ocupat postul vacant de preot de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj.

A urmat astfel chemarea de a-I sluji lui Dumnezeu după modelul înaintaşilor săi, timp de peste un secol şi jumătate: bunicul după tată, preot – Emilian Damşa (45 ani la parohia Fârdea); bunicul după mamă (35 ani la parohia Căpâlnaş); tatăl (50 ani la parohiile Bata şi Birchiş). La aceşti ani se adaugă şi cei 47  ani de slujire preoţească a Preacucerniciei Sale, până la data de 1 decembrie 2012, când s-a pensionat. În total, 177 ani în slujirea lui Dumnezeu şi a credincioşilor.

În cei 47 de ani de pastoraţie, Preacucernicia Sa s-a evidenţiat pe plan administrativ-gospodăresc prin zidirea unei biserici şi a unei capele mortuare; au fost pictate 3 biserici; au fost redate cultului ortodox două capele şi o casă parohială (după anul 1989), precum şi alte realizări la biserică şi casa parohială. De asemenea, pe plan cultural şi pastoral, s-a remarcat prin calitatea predicilor şi a serviciilor religioase, dedicându-şi timpul şi după pensionare, aceleiaşi slujiri, cu multă dragoste, devotament şi implicare în viaţa bisericii, urmând îndemnului Sf. Pavel adresat lui Timotei: Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura (II Timotei 4,2).

Ca semn de apreciere pentru activitatea depusă, a fost distins, în anul 1978, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Corneanu, cu distincţia de iconom, , iar în anul 2007 cu cea de iconom-stavrofor.

Slujba de prohodire a Părintelui Bujor Damşa a avut loc în ziua de 1 martie ora 12:00, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la care au participat un număr impresionant de preoţi şi credincioşi, veniţi să se roage şi să-şi ia rămas bun de la părintele lor, cel care atâţia ani i-a binecuvântat, i-a mângâiat şi s-a rugat pentru ei în toate momentele importante ale vieţii.

În cuvântul rostit, Preaonoratul Părinte Ioan Cerbu – protopopul Lugojului a evidenţiat importanţa pe care o are misiunea de preot în viaţa credincioşilor, jertfelnicia şi responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă atât pentru cei încredinţaţi spre păstorire cât şi în faţa lui Dumnezeu.  A avut o relaţie apropiată cu toţi colegii, preoţii din Lugoj în special, care atunci când i-au cerut sprijinul, a răspuns afirmativ de fiecare dată.

La final, preaonoratul părinte a transmis, familiei îndoliate, cuvântul de mângâiere şi compasiune al Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Un cuvânt de apreciere a venit şi din partea Excelenţei Sale, PS Alexandru MESIAN – episcopul greco-catolic al Lugojului, prezent la slujbă, care a vorbit despre relaţia bună pe care părintele Bujor a avut-o cu Biserica Greco-Catolică, cu preoţii şi credincioşii ei,  în toţi aceşti ani de slujire preoţească la Lugoj.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat apoi de preoţi, fiind înconjurată biserica, conform rânduielii,  după care, convoiul mortuar s-a îndreptat spre Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului, unde a avut loc înhumarea, în cripta familiei.

Dumnezeu sa-i aşeze sufletul în lumina Preasfintei Treimi!

Veşnica lui pomenire!

Comments are closed.