Peste 200 de elevi au participat la atelierul-concurs județean de pictură pe sticlă, „Icoana – fereastra spre cer”

În cadrul anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei, a organizat Miercuri, 5 aprilie, la sediul unității de învățământ, un atelier-concurs județean de pictură pe sticlă, intitulat „Icoana – fereastra spre cer”.

Proiectul, înscris pe calendarul activităților extracurriculare al Inspectoratului Școlar Județean Timiș la poziția 156, s-a adresat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial din învățământul de masă și privat, dar și cadrelor didactice care coordonează ateliere de pictură. Ajuns la a III-a ediție, concursul județean din acest an a avut drept temă: icoana pe sticlă a Maicii Domnului.

În cadrul atelierului-concurs de pictură pe sticlă s-au înscris peste 200 de elevi, de la 23 de unități de învățământ din Județul Timiș. Micii artiști au avut la dispoziție două ore pentru realizarea unei icoane pe sticlă, în tempera sau acrilic. Simțul cromatic, acuratețea execuției și calitatea artistică a reproducerii au fost câteva dintre criteriile de care juriul a ținut cont în evaluarea lucrărilor.

„Considerăm că acest atelier-concurs este o deschidere prin care putem zbura pe aripile creativității, vădind atât munca și priceperea noastră în iconografie, printr-o tehnică bine însușită, cât și visul copiilor de a exprima bucuria, puritatea și credința lor, mai ales în această perioadă premergătoare Sfintelor Paști”, a spus prof. Adela Panait, directorul Școlii Gimnaziale „Sf. Antim Ivireanul”.

Obiectivul general al concursului a fost atât identificarea, stimularea şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor din învăţământul primar și gimnazial, cât și realizarea unor icoane pe sticlă și expunerea acestora în cadrul școlii. Printre obiectivele specifice s-au aflat: dezvoltarea expresivității şi sensibilității artistice a elevilor din cilul primar și gimnazial, prin promovarea valorilor creștine; redescoperirea chipului icoanei, prin armonia culorii; descoperirea şi dezvoltarea aptitudinilor artistico-plastice; valorificarea moștenirii culturale a neamului românesc; oferirea de oportunităţi în ceea ce privește afirmarea şi punerea în valoare a personalităţii creatoare a elevilor, prin publicarea lucrărilor într-un catalog al expoziției.

„După pictarea icoanelor, copiii s-au recreat, prin diverse activități sportive, în sala de sport a școlii noastre. Toți participanții vor primi câte o diplomă de participare și o iconiță cu Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Nu în ultimul rând, profesorii coordonatori vor vi apreciați pentru contribuția lor printr-o diplomă”, a menționat Ioana Popescu, director de promovare.

Școlile participante au fost: Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, Școala Gimnazială Nr. 7, Liceul Teoretic „Vlad Țepeș”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 25, , Școala Gimnazială Nr. 27, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Liceul Teoretic „W. Shakespeare”, Atelierul „Culoare din culoare”, Școala Gimnazială Birda, Școala Gimnazială Becicherecu Mic, Școala Gimnazială Sânmihaiu Român, Școala Gimnazială Dudeștii Noi, Școala Gimnazială Tomești, Școala Gimnazială Mașloc, Școala Gimnazială Remetea Mare, Școala Gimnazială Udvin, Școala Gimnazială Voiteg, Școala Gimnazială Saravale, Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc,  Liceul Teoretic Periam, Liceul Teoretic Gătaia.

După evaluarea lucrărilor micilor iconari de către un juriu specializat, a avut loc festivitatea de premiere. Premiile au fost înmânate de directorul Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul” și părintele Sorin Lungoci, consilier-eparhial, Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul. La fiecare secțiune au fost acordate trei premii și două mențiuni. Pentru locul I, premiul a constat în culori, o ramă de cupru pentru sticlă și pensule, pentru locul II au fost acordate culori și pânză pentru pictat, iar cei de pe locul III au primit culori. Premiile au fost asigurate de IHM Total Consult, Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Prologos.

Icoanele premiate pe locurile I, II și III vor fi expuse în cadrul expoziției de icoane „Lumina Florilor de Paști”, de la Muzeul Catedralei Mitropolitane, care va fi deschisă publicului iubitor de artă până la 24 aprilie 2017.

Comments are closed.