Pomenirea Mitropolitului Vasile Lazarescu în satul natal, la Cornești

La 21 februarie 2019 s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la Domnul a ierarhului Vasile Lazarescu, întâiul Mitropolit al Banatului, originar din satul Cornești, județul Timiș. Cu acest prilej au fost oficiate slujbe de pomenire în întrega eparhie, la catedrala mitropolitană și în satul natal, Jadani, astăzi Cornești.

În după-amiaza zilei de 24 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a poposit în mijlocul comunității din satul Cornești, unde a săvârșit o slujbă de pomenire, împreună cu zeci de preoți din eparhie, în special din Protopopiatele Timișoara I și Timișoara II.

Părintele Mitropolit Ioan a fost întâmpinat la intrarea în sat de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, de părinții protopopi, de pr. Ștefan Șișu, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Cornești, de preoții din parohiile timișene, de primarul localității, precum și de numeroși credincioși, care au venit să cinstească memoria vrednicului de pomenire, Mitropolit Vasile Lazarescu. Cei prezenți, de la cei mai mici și până la cei mai mari, având în mâini drapelul românesc, au pornit într-o scurtă procesiune, de la intrarea în sat și până în fața bisericii parohiale, unde a fost săvârșită slujba de pomenire a Mitropolitului Vasile Lazarescu.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, împreună cu preoții din administrația Centrului eparhial, de la catedrala mitropolitană și cu preoții din parohiile învecinate localității Cornești. La acest moment binecuvântat au participat membri ai familiei ierarhului Vasile Lazarescu, credincioșii parohiei, precum și credincioși veniți din parohiile limitrofe și din Timișoara.

După îndătinatul Parastas, Părintele Mitropolit Ioan a vorbit celor prezenți despre întâiul Mitropolit al Banatului, ierarh vrednic al Bisericii Ortodoxe, care s-a implicat direct în construirea Catedralei mitropolitane din Timișoara şi în achiziţionarea actualelor clădiri ale Reşedinţei Mitropolitane şi Centrului eparhial. În timpul arhipăstoririi Sale a fost canonizat, la data de 7 octombrie 1956, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Iosif cel Noul de la Partoș, ocrotitorul Banatului. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a arătat că, prin viața și opera sa, eruditul ierarh bănățean, Vasile Lazarescu, a scris o pagină frumoasă în istoria Bisericii bănățene și a fost un adevărat mărturisitor al credinței noastre dreptmăritoare în vremurile grele ale regimului comunist-ateu.

Părintele Mitropolit Ioan a vorbit, apoi, cu sătenii vârstnici, care l-au cunoscut pe vlădica Vasile și care au mărturisit despre părinteasca purtare de grijă a acestuia față de consătenii Săi aflați în nevoi materiale. După acest moment impresionant, cei prezenți au intrat și s-au închinat în biserica parohială, unde au admirat și tabloul Mitropolitului Vasile, în mărime naturală, păstrat de zeci de ani în Sfântul Altar.
Clipe de aleasă emoție au fost trăite și la cripta familială din cimitirul parohial, unde a fost așezat trupul nedreptățitului mitropolit Vasile din anul 1969 și până în anul 1993.

Prin testamentul lăsat familiei, Mitropolitul Episcopul Vasile Lazarescu şi-a manifestat dorinţa de a fi înmormântat în catedrala din oraşul Timişoara, al cărei ctitor principal a fost. Dorința Sa nu a fost însă respectată de autoritățiile vremii, așa încât, trupul s-a întors în satul natal.

În anul 1993, mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului și Consiliul eparhial au decis să împlinească dorinţa testamentară a primului mitropolit al restauratei Mitropolii a Banatului și sicriul cu rămășițele Sale pământești a fost așezat în „prima nişă de sus din dreapta, cum ieşi din cripta de sub altarul catedralei“, aşa după cum menţionează în amintitul testament.

Mitropolitul Vasile Lazarescu rămâne, așadar în minte și în sufletul preoților, al monahilor și al credincioșilor bănățeni, ca un ierarh model, demn, curajos, mărturisitor al Evangheliei Domnului Hristos în vremea unui regim fără Dumnezeu, iubitor de Biserică și de păstoriții pe care i-a îndrumat, ca ierarh, din 1933 și până în 1962.

Comments are closed.