Pompierii din Banat și-au cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif

În fiecare an, la 13 septembrie, pompierii români aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând, astfel, Bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat numeroasa oaste otomană (6000 de ostași), venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848.

Cu acest prilej, pe platoul din fața Catedralei mitropolitană din Timișoara a avut loc, ieri dimineață, o ceremonie religios-militară, la care au participat militari din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Timiș și din Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană, care a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari. După alocuțiunile oficialităților locale și județene, mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru situații de Urgență Banat, care s-au distins prin modul de îndeplinire a misiunilor încredințate, au fost premiați și avansați în grad. La finalul ceremoniei, militarii din ISU Banat, Detașamentul de Pompieri și SMURD au defilat cu întreaga tehnică din dotare.

Tot pentru a marca Ziua Pompierilor din România, ISU Timiș va organiza, în Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii din urbea de pe Bega, expoziții statice cu tehnica de intervenție și puncte de informare a cetățenilor.

Din anul 1997, Corpul Pompierilor Militari, instituție publică de interes național, specializată în prevenirea și stingerea incendiilor și învestită cu atribuții de coordonare, control și acordare a asistenței tehnice în acest domeniu, îl are, prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române luată în sesiunea din 13-14 februarie 1997, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș drept ocrotitor spiritual. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor din România o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea cetății Timișoarei, în anul 1653, de la un mare incendiu, produs de armata otomană, ce amenința întreaga așezare.

Tot Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la solicitarea Asociației Coșarilor din România, devine, prin decizia Sfântului Sinod luată în sesiunea din 28-29 octombrie 2014, și ocrotitorul și protectorul coșarilor (hornarilor) din România.

Comments are closed.