Praznicul Întâmpinării Domnului

în ziua de 2 februarie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele Alecu Radu, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Sânandrei.

La final, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, în cadrul căreia a evidențiat și explicat conotațiile duhovnicești desprinse din Evanghelia sărbătorii.

„Au trecut 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau de când Fiul lui Dumnezeu, în chip văzut, a venit pe pământ. Acum, la 40 de zile de la naștere, Maica Domnului și dreptul Iosif îl duc pe pruncul Iisus la templul din Ierusalim. Sărbătoarea de astăzi are două conotații duhovnicești. Una este aceea că, până la 40 de zile, femeia care năștea era în necurățenie și trebuia să vină la templu pentru curăția ei. Tot atunci, cel întâi născut de parte bărbătească trebuia adus la templu și închinat Domnului. Obiceiul acesta venea din Vechiul Testament, de când poporul evreu era în robia egipteană. Atunci când egiptenii nu au înțeles voia lui Dumnezeu cu privire la poporul israelit, într-o noapte, un înger a Domnului a trecut prin toate casele egiptenilor, ucigând pe toți întâii născuți. Atunci s-a cutremurat Egiptul, iar sfetnicii lui faraon i-au spus să îi lase pe evrei să se întoarcă în țara lor. De atunci Dumnezeu i-a cerut poporului israelit ca din tot cel întâi născut al său să fie dăruit lui Dumnezeu. Practic, pruncul Iisus ar fi trebuit să rămână în slujirea de la templu, însă, pentru a i-l da mamei înapoi, trebuia, în mod simbolic, să fie adusă o jertfă de răscumpărare, o pereche de porumbei/turturele sau un miel. În felul acesta, preotul de la templu i l-a dat înapoi Maicii Domnului, iar ea ni L-a dat nouă spre mântuire, dar noi i-am pregătit cruce și piroane”, a menționat Mitropolitul Banatului.

Comments are closed.