Praznicul Nașterii Domnului, sărbătorit de timișoreni

Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara a fost astăzi, de praznicul Nașterii Domnului, împodobită de prezența miilor de credincioși bănățeni, care au participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La chinonic, maicile de la reședința mitropolitană au susținut un program de colinde compuse de poetul, dramaturgul și eseistul Radu Gyr.

După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre dimensiunea cosmică a nașterii pruncului Iisus, precum și despre rolul determinant al Fecioarei Maria în această iconomie dumnezeiască.

„Praznicul de azi are o dimensiune cosmică, pentru că în el se unesc în chip real Cerul și pământul. În acest act din istoria mântuirii noastre un rol deosebit l-a avut Fecioara Maria, care s-a făcut scară pe care a coborât la noi, aici, pe pământ, Cel de Sus, Fiul lui Dumnezeu. Cuvintele rostite de Fecioara Maria către Arhanghelul Gavriil: <<Fie mie după cuvântul tău!>> (Luca 1, 38), au fost cheia prin care Hristos a deschis porțile pământului. Fecioara Maria L-a așteptat pe Împăratul Cerului să intre în lumea noastră, în casa noastră de țărână. Omul, această măreață catedrală pe care o zidise Dumnezeu pe pământ, ajunsese să fie pustiită de păcat. Clopotele ei nu se mai auzeau până la Cer. Omul căzuse în adâncul tăcerii, amuțise și nu mai grăia cu Dumnezeu. Sub povara păcatului ascultam doar tăcerea din noi. Omul căzuse în singurătate, deși viața lui nu era făcută din singurătăți în doi, ci din comuniune binecuvântată”, a spus ÎPS Ioan.

Imediat după slujbă, la reședința mitropolitană, a avut loc recepția oficială, la care au participat reprezentanții cultelor religioase din Banat, reprezentanții autorităților locale și județene, personalități ale vieții culturale publice din Timișoara și din țară, academicieni, clerici, profesori universitari, scriitori, reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și membrii Corului Catedralei Mitropolitane, care au interpretat mai multe colinde tradiționale românești.

Comments are closed.