Preotul Ioan Tămaș a trecut la Domnul

Preotul Ioan Tămaș s-a născut pe 4 decembrie 1945 în satul Buzad, Jud. Timiş. Urmează şcoala primară în satul natal, iar gimnaziul în comuna Alioş şi Timişoara. În 1961 intră la Seminarul Teologic din Caransebeş, absolvând în 1966. Urmează cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu, iar pe 18 octombrie 1970 este hirotonit preot de către Înalt Preasfinţitul Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, pe seama parohiei Foeni din Protopopiatul Timişoara. În cei 12 ani de păstorire în cadrul acestei parohii realizează o serie de îmbunătăţiri şi reparaţii ale bisericii (introducerea curentului electric, restaurarea şi completarea picturii din biserică, reparaţia exterioară a bisericii şi a acasei parohiale), precum şi în plan misionar şi comunitar (creşterea substanţială a numărului credincioşilor care participau la sfintele slujbe, realizarea unei comunicări strânse cu ortodocşii sârbi prin participarea în comun la activitatea parohiei).

Din luna mai a anului 1982 a fost numit preot la parohia Timişoara Iosefin, fiind şi conducător al oficiului parohial până în anul 1994. Se remarcă prin acelaşi spirit gospodăresc: restaurarea şi completarea picturii din biserică (sfinţită la 8 septembrie 1986, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii, Naşterea Maicii Domnului – totodată este distins cu brâul roşu şi rangul de Iconom); reparaţia exterioară a bisericii şi a casei parohiale, precum şi o serie de lucrări interioare de întreţinere. În plan misionar predă ore de religie copiilor din parohie, iar între anii 1990-1995 funcţionează ca profesor de religie la Colegiul Bănăţean.

La data de 15 decembrie 2007 a fost hirotesit iconom stavrofor, iar la 1 septembrie 2011 s-a pensionat pentru limita de vârstă şi a fost reîncadrat la parohie cu 1/4 normă.

Marți, 3 ianuarie, la Parohia Timișoara-Iosefin, a avut loc Slujba Înmormântării, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele vicar Ionel Popescu, apropiat și co-slujitor cu părintele Ioan Tămaș din 2001.

Dumnezeu să îl ierte și cu sfinții să îl odihnească!

Comments are closed.