Preotul Nicolae Constantin Puiu a trecut la Domnul

 

Părintele Nicolae Constantin Puiu s-a născut la 6 decembrie 1938 într-o familie cu trei copii: Dorinel, Petrică şi Nicolae-Constantin. A făcut seminarul la Caransebeş, după care a activat ca preot, începând din anul 1963, în localitatea Luncani, protopopiatul Făget. În anul 1966 s-a transferat în parohia Cladova cu filia Ierjnic, unde a construit două case parohiale şi a făcut reparaţii capitala la ambele biserici.

În anul 1968 a primit vizita Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicolae Corneanu pentru a oficia slujba târnosirii bisericii noi şi a primit distincţia „Crucea Partiarhală”. În anul 1969-1970 a fost transferat la cerere în parohia Cutina, comuna Bethausen. Aici a început lucrările de consolidare a bisericii parohiale care era ameninţată să se prăbuşească. După terminarea reparaţiei capitale a hotărât împreună cu Consiliul Parohial şi cu toţi credincioşii să picteze şi biserica în tempera. În anul 1971 s-au terminat lucrările şi la invitaţia părintelui Puiu, Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Nicolae a venit în parohie să binecuvânteze lucrările efectuate.

În această perioada, 1966-1969, Dumnezeu i-a dăruit două fetiţe. Acestea trebuiau să se deplaseze la şcoală în comuna Bethauzen, iar din Cutina erau de parcurs 2 km pe jos. De aceea a hotărât cu distinsa preoteasă, care întotdeauna l-a înţeles, să îşi ceară transferul în parohia Variaş, unde a venit în ziua de 1 mai 1975.

La începutul activităţii pastorale în parohia Variaş a încercat să imprime unitatea de neam şi de credinţă în sufletele celor pe care îi păstorea. În anul 1981 aştepta avizul favorabil pentru începerea construiri unei biserici pentru credincioşii varieşeni.

În 24 aprilie 1989, inginerul Domocoş Matei i-a înmânat autorizaţia de amenajare şi reparaţie a bisericii. În ziua de luni 29 mai 1988 a început demolarea zidurilor locuinţei parohiale; la 2 iulie s-a sfinţit piatra de temelie a bisericii de către părintele Puiu Constantin şi părintele Puiu Brânzei din Lovrin. În ziua de 28 mai 1989 s-a început turnare temeliei din beton; la 30 noiembrie 1989 trei sferturi din biserică a fost zidită, iar în 29 mai 1990 a fost zidită în întregime. În anul 1991 s-au confecţionat clopotele şi acoperit biserica.

Ziua cea mare, de sărbătoare, pentru Parohia Ortodoxă Română din Variaş a fost în 16 mai 1993, când Înaltpreasfinţia Sa dr. Nicolae Corneanu, la invitaţia părintelui, târnoseşte noua biserică. În anul 1997 se termină pictura bisericii, prilej cu care Înaltpreasfinţia Sa, Mitropolitul Nicolae, revine în parohie pentru binecuvântarea lucrărilor de pictură, acordându-i părintelui Puiu distincţia de iconom stavrofor, la 8 noiembrie 1997, când răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii din Variaş, ajutat de Oastea Domnului din Timişoara.

În ziua de 30 decembrie 2001 a predat parohia, cu toate documentele, părintelui Daniel Trăilă, din parohia Gelu, transferat la Variaş. Din anul 2007, slujeşte împreună, în fiecare sărbătoare, alături de noul preot paroh, Eftimie Ilie Cristea, iar în ziua de 20 ianuarie 2017, zi în care se prăznuieşte Sfântul Eftimie cel Mare, și-a început călătoria spre Raiul lui Dumnezeu. Slujba Înmormântării va avea loc Duminică, 22 Ianuarie, la Biserica Ortodoxă din Variaș.

Dumnezeu să îl odihnească cu sfinții Săi!

 

 

 

Comments are closed.