Preotul pensionar Viorel Alexiu, a trecut la cele veșnice la vârsta de 89 de ani

Părintele Viorel Voicu Ilie Alexiu a văzut lumina zilei la 29 mai 1929, într-o familie preoțească, în comuna Sacoșu Turcesc, unde tatăl său era preot paroh. A urmat școala primară și gimnazială în satul natal și liceul în Timișoara. În anul 1949, în timpul ultimului an de liceu al tânărului Viorel Alexiu, tatăl său a trecut la cele veșnice, în urma unor complicații de sănătate generate de presiunile pe care autoritățile comuniste ale acelor vremi le-au făcut asupra lui prin cotele și impozitele deosebit de împovărătoare impuse proprietarilor de terenuri agricole.

După absolvirea studiilor liceale, tânărul Viorel Alexiu s-a înscris la Facultatea de Teologie a Universității din București, pe care a absolvit-o în 1954. În contextul vremurilor grele de atunci, tânărul teolog Alexiu s-a calificat ca șofer de camion și s-a angajat la Întreprinderea Regională de Transport Auto (IRTA) din Timișoara. Ulterior s-a specializat ca tehnician auto la aceeași întreprindere și apoi a lucrat o vreme ca tehnician cadastral la Sfatul Popular Sacoșu Turcesc. S-a căsătorit cu Daria Spătaru, profesoară de limba română și directoare la școala generală din Carani. În anul 1985 s-a pensionat din activitate.

Vocația preoțească moștenită din familie și auzită la tinerețe a rodit târziu în viața părintelui Viorel, la 38 de ani după absolvirea studiilor teologice, când a fost hirotonit preot, în anul 1992, de către vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, și numit paroh la Vucova.

În parohia Vucova părintele Alexiu s-a dedicate slujirii credincioșilor oficiind serviciile religioase îndătinate și ținând cuvânt de învățătură. Pe lângă slujirea duhovnicească părintele s-a ocupat și de renovarea interiorului și exteriorului bisericii parohiale, refacerea acoperișului și înfrumusețarea sfântului locaș – realizate, cu sprijinul credincioșilor și al sponsorilor, în anul 1996. Osteneala i-a fost apreciată de mitropolitul Nicolae Corneanu care a vizitat parohia și a binecuvântat lucrările.

În anul 2000 s-a pensionat definitiv și s-a retras în Timișoara unde a ajutat la slujbe  preoții de la parohiile timișorene, legându-se sufletește mai ales de parohia Timișoara – Fratelia unde participa regulat, în duminici și sărbători, la Sfânta Liturghie.

Viața i-a fost umbrită în ultima perioadă de pierderea soției (în anul 2016) și de neputințele bătrâneților. Cu toate acestea a rămas același preot bun slujitor, blând și înțelegător, care spovedea și sfătuia duhovnicește credincioșii care-l solicitau. În zorii zilei de 22 martie a.c. a trecut din această viață la cele veșnice dându-și sufletul în brațele Părintelui Ceresc.

Trupul neînsuflețit al părintelui Viorel Alexiu a fost depus în biserica parohiei Sacoșu Turcesc din protopopiatul Timișoara II, în al cărei cimitir va fi și înhumat, iar prohodirea va avea loc vineri, 23 martie 2018, orele 13.

Veșnică să îi fie pomenirea iar amintirea lui din neam în neam!

Comments are closed.