Prima conferință preoțească din acest an, la Mănăstirea Timișeni-Șag

Miercuri, 30 Mai, la Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a avut loc prima conferință preoțească din acest an, dedicată Centenarului Marii Uniri, la care au participat preoții din Protopopiatele Timișoara I și II, Deta și Sânnicolau Mare.

Lucrările conferinței au debutat în biserica cu hramul Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, unde un sobor de preoți au săvârșit Acatistul Mântuitotului nostru Iisus Hristos.

A urmat conferința susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a vorbit despre contextul internațional istoric și social, premergător Marii Uniri de la 1918, precum și despre contribuţia Bisericii la promovarea conştiinţei naţionale a poporului român şi la făurirea statului român unitar modern.

De asemenea, Arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie a rostit o scurtă rugăciune de pomenire, pentru toți eroii, luptătorii și făuritorii Marii Uniri, care prin jerfa lor au creat România de astăzi. Cu acest prilej Marius Covaci, preot slujitor la catedrala mitropolitană din Timișoara a citit o scrisoare găsită în ranița unui soldat ucis în Carpații de curbură, pe Muntele Sorica și care exprima cu emoție dorința românilor pentru înfăptuirea Marii Uniri.

În după-amiaza aceleiași zile, conferința preoțească s-a desfășurat și în Protopopiatele Lugoj și Făget, unde, de asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a participat. 

Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, iar conferințele preoțești din Mitropolia Banatului se subscriu acestei teme, pentru aprofundarea și înțelegerea corectă a contextului istoric al realizării unirii românilor.

 

 

Comments are closed.