Prima Duminică a Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos la catedrala mitropolitană

 Astăzi, în Prima Duminică a Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană din orașul de pe Bega, alături de preoții și diaconii catedrali. Au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, ai mediilor universitare și medicale, precum și mii de credincioși bănățeni.  

La începutul Postului Crăciunului, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură pe marginea pericopei evanghelice de la Luca cap 12, 16-21,  unde se ni se prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina

 „Noi creștinii trebuie să folosim pronumele posesiv <<al meu>>, doar atunci când ne referim la păcatele noastre, pentru care suntem datori să lăcrimăm și să ne pocăim, și nu pentru a-l utiliza când facem referire la bunurile materiale ale noastre. Prin această parabolă Hristos Domnul ne dă o lecție de antropologie, pentru că El este cel care a zidit pe om, trup și suflet. Omul este o ființă însuflețită, care trebuie să-și conducă viața după poruncile Evangheliei. Dumnezeu să ne ajute să ne îmbrăcăm sufletele în haina nemuririi, în haina sfântă a Botezului, pentru a putea ajunge în Împărăția bucuriei lui Dumnezeu” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Apoi, a urmat un dar duhovnicesc oferit de Chiriarhul Banatului, ce a constat în în lansarea cărții „Înviatul din Nazaret”, apărută la Editura Sophia din București, și reeditarea volumului „Pe cărarea Raiului”, apărută la aceeași editură. Aceste volume au fost scrise pentru a întări credința credincioșilor în Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care este pusă la îndoială în societatea desacralizată a zilelor noastre.

„Cartea <<Înviatul din Nazaret>> am pus-o la sufletul credincioșilor pentru a întări credința noastră în Înviere, pentru că în zilele noastre, din nefericire, bat vânturi ale îndoielii, precum că, Hristos a Înviat. Eu am trăit mai mulți ani la Ierusalim, și astăzi, fac mărturisire, cu toată credința și cu tot sufletul meu că, Hristos a Înviat. De aceea prima carte se numește <<Pe cărarea Raiului>>, adică toți creștinii care vor călători pe cărarea Raiului se vor întâlni, într-o zi, cu Înviatul din Nazaret. De asemenea, în carte sunt și fragmente care se referă la învierea României, și aici am făcut apel la mame, să-și nască pruncii, pentru că doar așa va învia și România” a mai precizat Părintele Mitropolit Ioan.

Volumele au fost oferite gratuit celor prezenți, prin generozitatea unui creștin timișorean, care a sponsorizat cele peste 400 volume împărțite credincioșilor.  

 

 

 

Comments are closed.