Prima ediție a Academiei Memoriei Românești la Timișoara

A.S.C.O.R. filiala Timișoara organizează în perioada 4-10 septembrie 2017 prima ediție a Academiei Memoriei Românești la Universitatea de Vest din Timișoara. Prima ediție are ca temă „Istorii și modele de rezistență anticomunistă”, reprezentând o căutare, cu durere, a generației tinere, de modele și momente de curaj și jertfă pentru aproapele și Dumnezeu. Astfel, prin „Academia Memoriei Românești” ASCOR Timișoara își propune să caute Identitatea, Credința și Neamul. Tema este aleasă și ca urmare a declarării anului 2017 ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română” de către Sfântul Sinod.  Evenimentul are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Timișoarei și se bucură de susținerea Universității de Vest din Timișoara.

Tinerii participanți la acest eveniment au fost primiți joi, 7 septembrie, de către Părintele Mitropolit Ioan la reședința mitropolitană, unde au avut posibilitatea să poarte un dialog cu Înaltpreasfinția Sa. Chiriarhul Banatului le-a vorbit tinerilor prezenți despre importanța mărturisirii acestor eroi ai credinței pentru neamul nostru românesc și pentru noi cei de astăzi.

Academia are formatul unei școli de vară, pe parcursul ei fiind organizate ateliere de lucru ce se adresează doar participanților și proiecții de film cu tema rezistenței anticomuniste deschise publicului larg, ce vor avea loc seara. La Academie sunt prezenți 20 de tineri din România, Republica Moldova și diasporă. Invitații Academiei sunt persoane specializate în domeniul istoriei rezistenței anticomuniste și în evenimentele istorice tangente cu ea. Printre ei se numără profesori universitari, preoți, istorici și foști deținuți politic.

Tinerii creștini s-au întâlnit cu doamna Ileana Silveanu (fostă deținută politic), cu Horescu Cornel și cu Merceanu Grigore (fii ai unor foști deținuți politic), cu domnul Teodor Stanca (președinte AFDPR Timișoara și fost deținut politic), precum și cu alți invitați. De asemenea, au fost susținute și conferințe tematice, din care amintim: „Despre Memorialul Închisorea Pitești” – Maria Axinte, „Rugul aprins” – Părintele Constantin Jinga, „Viața duhovnicească și rezistența în Duh în închisori” – Părintele Grigorie Benea, „Trăsăturile filosofiei unui regim totalitar” – Claudiu Mesaroș ș.a. Toate aceste evenimente au fost completate duhovnicește de participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Studenților și Parohia Fabric Vest din Timișoara.

Prima ediție a Academiei Memoriei Românești la Timișoara cu tema „Istorii și modele de rezistență anticomunistă” a fost organizată de către A.S.C.O.R. filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului. 

 

 

 

                         

 

 

Comments are closed.