Protopopul Ioan Oprea comemorat la Parohia Timișoara-Fabric

În Duminica a VI-a după Rusalii, la biserica cu hramurile „Sf. Proroc Ilie și Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Timișoara – Fabric, a avut loc evocarea protopopului Ioan Oprea, cleric bănățean, participant la Marea Unirea de la Alba Iulia din 1918. Ziua de 28 iulie 2019 a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și de Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, fost episcop administrator sau locțiitor la Vârșeț, de pr. Ioanel Popescu, vicar eparhial, de   pr. Paroh Cosmin Panțuru și clericii parohiei, precum și de alți clerici invitați din Patriarhia Română.

Tâlcuirea pericopei evanghelice din această duminică a fost rostită de Preasfințitul Părinte Daniil, care a evidențiat droagostea lui Hristos Dumnezeu pentru cei aflați în suferință trupească și sufletească. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Timișoara-Fabric.

De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan l-a invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei să istorisească credincioșilor prezenți câteva întâmplări, pe care chiriarhul arădean, născut în această parohie, le-a avut cu protopopul Ioan Oprea, un preot atașat de Biserica românească și promotor al valorilor național-românești pe care le insufla tinerilor din acea vreme.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhii, oficialitățile locale și județene și credincioșii au ieșit în curtea bisericii parohiale, unde a avut loc dezvelirea bustului protopopului Ioan Oprea, lucrare a sculptorului timișorean Aurel Gheorghe Ardeleanu. Dezvelirea bustului a fost realizată de către Părintele Mitropolit Ioan și de către dl. Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara; apoi slujba de sfințire a fost săvârșită de către Chiriarhul Banatului.

„În aceste zile cetatea Timișoarei freamătă la gândul aducerii aminte, că în urmă cu 100 de ani era o mare bucurie pentru românii din Banat și din cetatea Timișorii. Împrejurările istorice au făcut ca Banatul să fie ultima provincie care se dezlipea dintr-un imperiu apus și se ducea să pună capul pe pieptul dulcei Românii. Protopopul Ioan Oprea a întâmpinat trupele române alături de credincioșii de atunci, în dangăt de clopot și cu rugăciune, iar cu apă sfințită a binecuvântat armata română, pentru că duhul învierii românești a ajuns și în această parte de țară”, a spus Părintele Mitropolit Ioan. 

Protopopul Ioan Oprea este cel care pe data de 3 august 1919 a oficiat slujba de Te Deum la intrarea armatei române în Timișoara, ceea ce a marcat instalarea administrației românești în această parte de țară.

Comments are closed.