„Şcoala altfel” alături de Biserică

bdr

În perioada 26-30 martie 2018, în cadrul programului şcolar „Şcoala altfel”, desfășurat în cadrul Liceului Teoretic William Shakespeare din Timişoara, au avut loc o serie de activităţi în colaborare cu Parohia Sf. Ilie Tesviteanul Timişoara – Fabric. În spiritul bunei colaborări de care se bucură cele două instituţii, o parte din manifestări au avut loc în biserica parohială, dar şi în şcoală şi în afara ei.

În afara şcolii, cea mi importantă activitate a fost un pelerinaj de suflet pe la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei. Acesta a avut loc în ziua de 26 martie, prima zi din programul „Şcoala altfel” şi a fost o pregătire şi primenire duhovnicească pentru tinerii elevi. Au participat copii din clasele I-IV, însoțiți de doamnele învăţătoare şi conduşi de doamna Luminiţa Văcariu, profesor de vocaţie al disciplinei şcolare Religie. Au fost prezenţi şi doi slujitori ai Sfântului Altar, preotul Gabriel Marineasa din parohia Bogda si diaconul Dorin Cătinean, de la Parohia Timişoara Fabric. Pelerinajul s-a făcut în zona Făgetului, la mănăstirile de la Româneşti şi Fârdea.

După o scurtă şi frumoasă întâlnire cu elevi şi dascăli ai Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget, grupul de pelerini s-a îndreptat spre Mănăstirea cu hramurile Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Izvorul Tămăduirii de la Româneşti, unde copii au fost primiţi cu căldură şi dragoste frăţească de măicuţe. Impresionaţi de frumuseţea locului şi de cuvintele alese de mângâiere rostite de către măicuţa Cristina, care a vorbit despre istoricul lăcaş monahal, ctitorie a primului Patriarh al României Miron Cristea, micii pelerini s-au închinat în paraclisul mănăstirii cu sinceră bucurie duhovnicească.

După o scurtă oprire în trapeza mănăstirii, unde măicuţele au astâmpărat din foamea şi setea călătorilor, pelerinajul a continuat pe drumul spre lacul Surduc, la o altă frumoasă mănăstire, aflată la Fârdea. Odată ajunşi la această mănăstire, grupul a fost întâmpinat cu drag de măicuţe şi condus în incinta bisericii, unde de-asemenea s-au înălţat rugăciuni lui Dumnezeu. Copiii s-au arătat deosebit de interesaţi de frumuseţile din incinta mănăstirii şi de frumosul peisaj care o înconjoară. Reîntoarcerea spre Timişoara a fost un drum mult mai uşor şi liniştit, trăit sub impresia celor văzute şi trăite.

În fiecare dintre următoarele zile din cadrul săptămânii, elevii şi dascălii lor s-au reîntâlnit cu Sfintele Taine în biserica din Fabric. Înainte de a se împărtăşi, au fost spovediţi de către preoţii parohiei. Au participat la Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite, le-au fost prezentate învăţături morale şi de credinţă, sub forma unor scurte cateheze care să-i ajute la înţelegerea semnificaţiei Postului Mare şi a Praznicului Învierii Domnului.

bty

bty

bty

Comments are closed.