Seminarul Național de Scleroză Multiplă, la Timișoara

Comunitatea SM (scleroză multiplă) din România împreună cu Fundația Filantropia Timișoara, în calitate de principal organizator și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, au organizat în perioada 28-30 septembrie a.c., la Timișoara, Seminarul Național de Scleroză Multiplă. Prin acest demers s-a oferit sprijin direct, atât pacienților afectați de scleroza multiplă, cât și clinicilor de tratament și recuperare, prin crearea unui spațiu de dialog și comunicare dedicat.

 Seminarul a fost organizat sub forma prezentărilor în plen, seminarii tematice interactive, sesiuni de întrebări și răspunsuri, ateliere de lucru, toate din domenii de interes ale persoanei cu SM (neurologie, interne, balneo-fizioterapie, psihologie, îngrijire medicale, legislație și drepturi ale persoanei cu dizabilități etc. prezentate de echipa de specialiști a centrului de tratament din Timișoara). Totodată, acest eveniment a inclus și lansări de publicații, prezentare de activități ale grupurilor locale, expoziții cu tematică SM, activități de socializare și agrement.

Scopul evenimentului a fost să îmbunătățească calitatea vieții persoanei afectate de SM și tratată în Centrul de Tratament gazdă a evenimentului, ca urmare a dobândirii de cunoștiințe despre boală, despre serviciile destinate acestuia și disponibile în comunitate; ca urmare a îmbunătățirii comunicării cu echipa de specialiști din Centrul de Tratament și infrastructura colaboratoare, implicarea pacientului în mișcarea națională, care poate oferi informare despre noi resurse ți facilitează resurse pentru managementul cât mai facil al bolii. Totodată, s-a urmărit și îmbunătățirea calității serviciilor adresate pacientului afectat de SM, printr-o abordare holistică, implicând medicii neurologi și echipa de specialiști ai acestora, servicii medicale de recuperare, servicii sociale și alte servicii, într-un efort sinergic, de colaborare și construcție structurată a unui sistem de sprijin integrat, fundamentat pe valorile profesionalismului și mai ales a dedicării voluntare.

Fiecare ediție din această serie de seminarii își propune să implice echipa de specialiști din Centrul de tratament gazdă, astfel încât, sub coordonarea medicilor neurologi responsabili în centrul de tratament cu administrarea terapiei pentru persoanele afectate de SM, să poată oferi teme cât mai specifice nevoilor pacienților din centrul de tratament amintit, teme cuprinse într-o paletă cât mai diversificată de domenii, de la neurologie la recuperare, de la consiliere psihologică la îngrijire medicală specifică, de la drepturile legale ale pacientului la serviciile sociale de care poate beneficia.

La eveniment au participat persoane diagnosticate cu SM și tratate în Centrul de Tratament gazdă a evenimentului, membrii ai ASMR, persoane diagnosticate cu SM și tratate în alte centre de tratament din țară, membrii ai ASMR, persoane diagnosticate cu SM și care nu sunt cuprinse în nici un program de tratament și medici neurologi și profesioniști în domeniul sănătății din localitățile de origine ale pacienților tratați în Centrul de Tratament gazdă a evenimentului, dar și îngrijitori ai persoanei afectate de SM.

Grupul țintă al evenimentului a constat din 400 de pacienți aflați în tratament la centrele de tratament din Timișoara, peste 2000 de pacienți tratați în alte centre de tratament din țară, peste 1000 de pacienți fără tratament, 100 de medici neurologi și specialiști în domeniul SM din localitățile de domiciliu ale pacienților tratați la centrele de tratament din România și mai mult de 50 de furnizori de servicii medicale, sociale și diverse către pacienții afectați de SM.

S-au bucurat de beneficii 150 de pacienți centrele de tratament din Timișoara, cca.15 medici neurologi din localitățile de domiciliu ale pacienților tratați la centrele de tratament din Timișoara și 500 de beneficiari ai materialelor rezultate (transmisiune directă internet, revista Columna, newsletter).

Anul viitor acest seminar se va desfășura la Iași, apoi în anul 2020 în Municipiul Cluj și în anul 2021 la Craiova. Parteneri ai evenimentului au fost Fundația Filantropia Timișoara și COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.