Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, cinstit de bănățeni

De sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, biserica Parohiei Timișoara Cetate a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru toți militarii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Alături de numărul mare de credincioși, la Dumnezeiasca Liturghie au participat reprezentanți ai Armatei Române, dar și militarii Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”.

În cuvântul de învățătură, părintele Ioel Popescu a explicat evaghelia citită cu prilejul sărbătoririi sfântului mucenic Dimitrie, evidențiind, totodată, virtuțile acestui martir creștin din cetatea Tesalonicului, bineplăcut lui Dumnezeu. La final, părintele paroh Marcel Vlaicu a mulțumit părintelui vicar pentru bucuria adusă clericilor și credincioșilor parohiei.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a Parohiei Timişoara Cetate a fost sfinţită prima oară în anul 1935, în timpul lui Carol al II-lea, de episcopul militar dr. Ioan Stroia de Alba-Iulia şi de episcopul dr. Grigore Gheorghe Comşa al Aradului. Aceasta a purtat hramul „Învierea Domnului” şi a fost timp de mai mulţi ani biserică militară, aflându-se sub administraţia Primăriei Timişoara. La 26 octombrie 2000, biserica a fost sfinţită pentru a doua oară de către Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, când a fost pusă sub ocrotirea unuia dintre cei mai reprezentativi sfinţi ostaşi ai Bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Construcţia actuală datează din anii 1740-1750 şi este unul dintre cele mai vechi aşezăminte din oraş păstrate, alături de Spitalul Militar, Tribunal şi Complexul Bastion, făcând parte din complexul arhitectural al Cetăţii vechi a Timişoarei. Pictura lăcaşului de cult a fost realizată între anii 2000 şi 2003, de către familia de pictori bisericeşti Ion şi Ana Bădilă.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, în protopopiatul Sânnicolaul Mare

 

În cadrul Protopopiatul Ortodox Român Sânnicolaul Mare se găsesc două locașuri de închinare cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, una este capela din Parohia Comloșu Mic, iar cealaltă este biserica din Parohia Satchinez.

Părintele protopop Marius Podereu a fost prezent la Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Comloșu Mic, iar după amiază la Vecernie în Parohia Satchinez, unde a rostit şi cuvântul de în învăţătură despre viața și martiriul marelui Mucenic Dimitrie.

Comments are closed.