Sfârșit de an școlar la Parohia Timișoara Viile Fabric

          Sfârșitul anului școlar a fost marcat pentru al șaselea an consecutiv, printr-o nouă excursie oferită în mod gratuit elevilor de pe raza parohiei Timișoara Viile Fabric și cu precădere de la Școala gimnazială nr. 7 – Sfânta Maria din Timișoara, participanți la programele educațional-catehetice și a atelierelor de creație desfășurate de parohie.

          De această dată, sâmbătă 17 iunie a.c., în prima zi de vacanță, elevii în număr de 40, însoțiți de preotul paroh Marius Sfercoci, preotul Sorin Lungoci – responsabilul biroului catehetic al parohiei și diaconul Florin Băran – îndrumătorul copiilor, s-au deplasat într-o excursie de o zi în Banatul Montan. O zonă care ascunde adevărate comori din punct de vedere istoric dar și din punct de vedere al reliefului păstrat într-o formă nealterată.

Astfel prima destinație a fost orașul Oravița, care deși se confruntă cu probleme sociale datorită sistării exploatării minelor de cărbune și materiale feroase din zonă, totuși oferă o istorie fascinantă și fermecătoare, care practic a așezat astăzi orașul pe un circuit al turismului național și internațional. Am avut posibilitatea de a vizita Teatrul ”Mihai Eminescu” din localitate, o bijuterie a barocului vienez de la anul 1817, vatră veche de cultură și artă, pe scena căruia au urcat de-a lungul vremii artiști și muzicologi renumiți, printre care îi amintim pe George Enescu și Ciprian Porumbescu, dar și trupe de teatru, amintind-o pe cea condusă de Pascaly de la Iași, avându-l printre artiști și pe marele nostru poet național Mihai Eminescu, care îndeplinea rolul de sufleur al trupei. Copiii au fost fascinați de istoria teatrului prezentată de ghidul local, dar și de bogăția arhitecturală a clădirii.

Următorul nostru obiectiv a fost vechea gară din Oravița, dată în folosință pentru transportul de marfă încă din anul 1863, urmând ca numai peste 6 ani, respectiv în 1869, să ofere posibilitatea și transportului de călători. Pe linia Oravița – Anina circulă un singur tren format dintr-o locomotivă diesel electrică, construită special pentru această cale ferată, și trei vagoane necompartimentate, cu bănci de lemn, construite în anul 1930.

Astfel pe un traseu impresionant de 34 km, declarat monument istoric, care străbate 10 tuneluri cu o lungime totală de 2084 m și 10 viaducte cu o lungime totală de 843 m, timp de aproximativ două ore cât a durat călătoria, copiii participanți au avut posibilitatea de a admira natura în toată splendoarea ei, frumuseți neatinse parcă de mână omenească.

          Ultimul obiectiv a fost vizitarea cascadei Bigăr, situată într-o zonă protejată de interes național, ce oferă un fenomen al naturii de o frumusețe rară, prezentată drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume. De asemenea timpul petrecut în mijlocul naturii a fost prilej pentru cei prezenți de bucurie și de manifestare a inocentei copilării.

          Bilanțul zilei s-a făcut la sfârțitul ei, când toți cei ce au participat parcă într-o voce unanimă au exclamat faptul că, timpul petrecut împreună la locurile menționate s-a scurs după o altă unitate de măsură, nesesizând repeziciunea trecerii lui, lăsând în urmă amintirile și prieteniile ce ne vor însoți o viață.

 Excursia face parte din proiectul educațional Tabăra de creație ”Icoana mea”, inclusă în agenda culturală pe anul 2017 și cofinanțată de către Consiliul Județean Timiș.

 

—————————————————————————-

         

Duminică, 18 iunie a.c., la parohia Timișoara Viile Fabric, după încheierea Sfintei Liturghii, au fost oferite premii elevilor din ciclul gimnazial de la Școala Gimnazială nr. 7 – Sfânta Maria, din Timișoara, care în anul școlar 2016 – 2017 au obținut rezultate deosebite la învățătură și purtare.

          În prezența credincioșilor, a părinților elevilor și a cadrelor didactice, dintre care amintim pe doamna director adjunct prof. Loredana Palfalvi, doamna inspector școlar la disciplina Religie – prof. Daniela Buzatu, doamna Elena Cazacu și domnul Viorel Pescar profesori de Religie la școala în cauză, precum și alte cadre didactice, un număr de 49 elevi care au obținut premiul I, dintre care 17 cu media generală 10,00 au fost premiați cu o sumă de bani, cărți și diplome de excelență în emoția și bucuria celor prezenți.

          Este pentru al doilea an consecutiv când prin hotărârea Consiliului parohial și în cadrul parteneriatului educațional încheiat între Școală și Biserică sunt evidențiați elevii care au arătat conștinciozitate, seriozitate și responsabilitate pe tot parcursul anului școlar.

          Preotul paroh Marius Sfercoci, a mulțumit doamnei director Gica Dumitru și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr. 7 – Sfânta Maria, pentru tot sprijinul oferit în derularea activităților educaționale și extracuriculare pe tot parcursul anului școlar, dar și credincioșilor pentru susținerea arătată în toate proiectele parohiale.

                                                                                   

Comments are closed.