Sfințire de Cruce, la punctul de frontieră de la Vama Cenad

La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele Gheorghe Covaci, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Cenad, Protopopiatul Sânnicolau Mare.

În contextul marcării Anului Centenar 2018, proclamat de Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Mitropolitul Banatului a săvârșit, după cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, slujba de sfințire a unei cruci de mari dimensiuni, aflată la granița de Vest a țării. La acest moment au participat reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Vama Cenad, ai autorităților locale, obștea monahală de la Mănăstirea Morisena, precum și numeroși credincioși din Cenad și din localitățile învecinate.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a spus: „prin jertfa unei familii, iubitoare de țară și de cruce, s-a așezat această Sfântă Cruce la granița de Vest a României. În urmă cu 100 de ani, granița aceasta a fost trasată cu sângele feciorilor români care au luptat pentru unitatea neamului nostru românesc. Pentru cinstirea și jertfa lor, la 100 de ani de la Marea Unire și de la sfârșitul Primului Război Mondial, așezăm această Cruce la margine de țară. Cred că toți frații noștri care vor trece prin acest punct de frontieră, înainte de a-ș părăsi țara, se vor ruga lui Dumnezeu să-i ocrotească în călătoriile lor la mii de km de aici. Dacă, la plecare, lăcrimează că nu știu când se vor mai întoarce în țară și la familiile lor, cred că, la intrare, când vor vedea această Sfântă Cruce vor avea lacrimi de bucurie, mulțumind lui Dumnezeu pentru ocrotire. Dumnezeu să păzească țara noastră, de la o margine până la alta!

Crucea, amplasată pe DN 6, la punctul de frontieră Cenad, cu înălțimea de aprox. 10 m, amintește tuturor românilor care intră sau care părăsesc România, întreptându-se spre Europa Occidentală că, identitatea culturală și naţională românească sunt inseparabile de identitatea creştin-ortodoxă, mai ales că identitatea culturală românească a crescut şi s-a dezvoltat pe această temelie neclintită de vânturile istoriei.

„România este țara crucilor. În nicio țară din lume nu se găsesc atâtea cruci semănate la răspântiile drumurilor și la intrările în localități. Aceasta înseamnă că neamul nostru este creștin, fiind cinstitor de Dumnezeu. Orice om care vine din străinătate și vizitează țara noastră să cunoască, privind această Sfântă Cruce, că intră într-o țară cu oameni creștini. Această Cruce le va spune cine suntem și ce fel de oameni suntem și că îi primim pe toți care vor veni cu gânduri bune, cu brațele deschise, așa cum este Hristos cu brațele întinse pe această Cruce”, a mai spus Chiriarhul Banatului.

Comments are closed.