Sfințirea picturii și a iconostasului bisericii din Icloda, protopopiatul Timișoara II

Luni, 17 iunie 2019, de praznicul Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a slujit vecernia la parohia Icloda din protopopiatul Timișoara II și a săvârșit sfințirea picturii acestui sfânt locaș.

Soborul preoților slujitori, condus de Înaltpreasfinția Sa a fost alcătuit din preoții Ionel Popescu – vicar eparhial, Mircea Szilagyi – protopopul locului, Florian Maxim, paroh la Icloda, Eugen Babescu de la parohia Timișoara – Iosefin, Ioan Mezinca de la parohia Timișoara – Zona Steaua și Cristian Păiș de la parohia Sacoșu Turcesc.

După slujba vecerniei s-a săvârșit slujba Aghiasmei Mici și s-a oficiat Rânduiala binecuvântării picturii. La momentul îndătinat pereții pictați ai bisericii și icoanele de pe catapeteasma au fost stropiți cu aghiasmă și unși cu Sfântul și Marele Mir. După momentul sfințirii s-au împărțit acte de cinstire credincioșilor care au contribuit la renovarea și picatarea sfântului locaș, precum și la sculptarea iconostasului și la împodobirea lui cu icoane.

La finalul slujbei Părintele Mitropolit a rostit cuvântul de învățătură în care locașul sfințit al bisericii a fost asemuit cu creștinii care trec prin două din tainele de inițiere în viețuirea creștinească, Botezul și Mirungerea. După cum lăcașele de cult sunt sfințite și binecuvântate prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul Mir, și creștinii sunt botezați prin cufundare în apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir. Prin urmare fiecare credincios este o biserică vie, un locaș sfințit în care sălășluiește Hristos.

Parohia Icloda este situată în sud-estul municipiului Timișoara, pe malul Pogăniciului, fiind atestat documentar din anul 1054. Actuala biserică de zid a fost construită în anul 1901 și reparată în 1964. Prin osteneala preotului paroh Florian Maxim și a credincioșilor a fost complet renovată și împodobită cu pictură între anii 2013-2019, târnosirea sfintei bisericii fiind săvârșită de către  Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului la 18 octombrie 2015.

Comments are closed.