Simpozion dedicat profesorului timișorean Eugen Todoran

Astăzi, 20 noiembrie în Biblioteca Central Universitară „Eugen Todoran” din cadrul Universității de Vest din Timișoara a avut loc Simpozionul omagial Eugen Todoran – un secol de la naștere.

La eveniment au luat parte profesori din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cercetători și preoți profesori de la Facultatea de Teologie din urbea noastră. 

În debut a fost vernisată expoziția dedicată profesorului Eugen Todoran, ce cuprinde imagini și fotografii din viața sa și din activitatea profesională, cărți cu autografe, manuscrise, însemnări și a fost prezentată de prof. univ. dr. Vasile Docea, directorul Bibliotecii Centrale Universitare și de prof. univ. dr. Otilia Hedeșan.

Au urmat o serie de comunicări în plen susținute de profesorii UVT și de cercetători invitați, lingviști și filologi, moderator fiind prof. univ. dr. Vasile Țâra și conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. 

Dintre comunicările susținute amintim: Prof. univ. dr. Iosif Cheie, Profesorului Eugen Todoran. Omagiu, Conf. univ. dr. Rodica Bărbat, Eugen Todoran. O prezență necesară, Prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, Eugen Todoran și etnologia de la Timișoara, Prof. univ.dr. Marcel Tolcea, Câteva considerații despre instrumentalizarea mitului în exegeza lui Eugen Todoran, Prof. univ. Ileana Oancea, În spiritul culturii românești interbelice, nevoia de excelență: Profesorul Eugen Todoran, Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, Eugen Todoran între Cercul literar de la Sibiu și eminescologia timișoreană, Prof. univ. dr. Alexandru Ruja, Eugen Todoran – Maiorescianismul, constantă a atitudinii critice.

În cadrul evenimentului omagial au fost prezentate și volumele: Eugen Todoran, Scrieri I. Studii și articole 1937-1956 și Scrieri II. Studii și articole 1957-1966, ediție critică de Viviana Milivoievici, prefațată de Crișu Dascălu, apărută la Editura David PressPrint, Timișoara 2016 și 2017.

Evenimentul se va încheia în cursul zilei de 21 noiembrie 2018, de la ora 11, 00, pe Aleea personalităților din Parcul Central din Timișoara, unde va avea loc dezvelirea bustului profesorului Eugen Todoran, realizat de artistul plastic Aurel G. Ardeleanu.

Eugen Todoran s-a născut într-o familie de preot în comuna Cornești, județul Mureș, pe 21 noiembrie 1918 și trecut la cele veșnice pe data de 9 august 1997. A fost decanul Facultății de Filologie din Timișoara și rectorul Universității de Vest din Timișoara în perioada 1992-1996. Împreună cu vrednicul de pomenire Mitropolit al Banatului, IPS Nicolae Corneanu a fost întemeietorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara în anul 1993.  

Comments are closed.