Simpozionul profesorilor universitari de catehetică și omiletică, la Timișoara

La Centrul eparhial din Timișoara se desfășoară pe parcursul a două zile, cea de-a XI-a ediție a Simpozionului profesorilor universitari de catehetică și omiletică din România.

În debutul acestei manifestări academice, părintele Nicolae Morar, coordonatorul Catedrei de Teologie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, a adresat tuturor participanților un cuvânt de bun venit, subliniind câteva aspecte importante legate de retorica și neoretorica creștină. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a subliniat faptul că, în țara noastră, spre deosebire de alte țări cu regim communist de guvernare, omilia din timpul Sfintei Liturghii și catehizarea poporului  nu au putut fi desființate.

„Chiar și în perioada comunistă am fost o biserică vie; n-am putut ieși în stradă, fiindu-ne interzise anumite activități pastorale și misionare, însă preoții și credincioșii noștri au fost mereu în pridvorul Raiului. Chiar dacă, sub aspectul strict tehnic, nu s-au ținut foarte multe cateheze, însă elementul de cateheză și omilie nu s-a întrerupt în spațiul nostru românesc. Prin urmare, pregătirea poporului lui Dumnezeu a continuat și în perioada comunistă și numai așa se explică faptul că, în decembrie 1989, când s-a întors o pagină din istoria neamului nostru, nu s-au găsit copii nebotezați, ceea ce înseamnă că preoții au continuat să-i învețe pe oameni credința creștină”, a menționat ÎPS Ioan.

În contextul anului omagial al icoanelor şi al pictorilor bisericeşti şi a anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, tema aleasă pentru această ediție a simpozionului a fost: „Predicatori şi cateheţi români, mărturisitori în timpul regimului comunist. Receptarea misiunii lor în actualitate”.

Din partea Universității de Vest, la această întrunire a dascălilor de omiletică și catehetică, a participat conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

La cea de-a XI-a ediţie, au participat profesorii de omiletică şi catehetică de la facultăţile de teologie ortodoxă din ţară. Au susţinut referate: Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon (Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” Bucureşti), Pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), Pr. conf. univ. dr. Miron Erdei (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea), Pr. lect. univ. dr. Vasile Creţu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” Bucureşti), Pr. asist. univ. dr. Roger Coresciuc (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi), Pr. asist. univ. dr. Anton Savelovici (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgovişte), Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), Pr. dr. Constantin Naclad (Patriarhia Română), Prof. univ. dr. Carmen Maria Bolocan (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi), Pr. prof. univ. dr. Dănuţ Popovici (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa), Pr. conf. univ. dr. Nicuşor Beldiman (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti), Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), Pr. conf. univ. dr. Petre Comşa (Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte), Pr. lect. univ. dr. Filip Albu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. lect. univ. dr. Marius Ioana (Catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara) și Pr. drd. Sorin Lungoci (Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei).

Participanții la cele două sesiuni de comunicări ale simpozionului au evidențiat că actul jertfelnic al mărturisitorilor români din perioada ostilă credinței creștine reprezintă, de fapt, dovada supremă a iubirii lor față de Hristos și față de semeni. De aceea, prin suferința și curajul de a-L mărturisi pe Hristos, aceștia sunt paradigme vii, într-o lume tot mai indolentă față de jertfa înaintașilor.

Manifestarea academică se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Timis, fiind cuprins pe agenda culturală 2017, sesiunea a II-a.

Organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Simpozionul profesorilor universitari ortodocşi de catehetică şi omiletică din România face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de la înființarea Mitropoliei Banatului (1947), reprezentând un prinos de cinstire și neuitare adus acelora care au contribuit la păstrarea vie a Cuvântului lui Dumnezeu și a fiinţei neamului nostru românesc.

Comments are closed.