Slujba de binecuvântare pentru începutul lucrărilor de reabilitare a fațadei Operei Naționale Timișoara

Pe platoul din fața Operei Naționale Române Timișoara a avut loc miercuri, 30 Octombrie, predarea amplasamentului de lucru pentru renovarea fațadei acestui monument istoric. Cu acest prilej, părintele Zaharia Pereș, consilier al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de binecuvântare pentru începutul lucrărilor de reabilitare, în prezența primarului Timișoarei, Nicolae Robu, managerului operei, Cristian Rudic, managerului Teatrului Național, Ada Hausvater și a altor reprezentanți ai vieții culturale din urbea de pe Bega.

Invitat la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a îndemnat ca lucrările de refacere a acestei clădiri, devenită un simbol al Timișoarei, să fie finalizate până în septembrie 2020, întrucât în acest topos, aflat între Catedrala mitropolitană și Operă, între aceste două candele de lumină și cultură din Banat, va avea loc Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, împrejurare în care peste 4000 de tineri din țară și străinătate se vor familiariza cu bogata tradiție culturală a Timișoarei. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a reiterat dorința de implicare și susținere în obținerea de fonduri necesare ducerii la bun sfârșit a lucrărilor de restaurare.

Construcția clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875. Clădirea Operei Romane din capitala Banatului a devenit atât simbolul Revoluţiei Române de la Timişoara din 1989, locul de unde s-a strigat pentru prima dată „Libertate!”, cât și purtătoarea imaginii culturale a orașului.

Comments are closed.