Slujba de înmormântare a părintelui lect. Dr. Vasile Itineanț

Astăzi, 16 noimbrie, la parohia Timișoara Calea Martirilor a avut loc slujba de prohodire a părintelui lect. dr. Vasile Itineanț de la Facultatea de Teologie din Timișoara, mutat la Domnul la vârsta de 61 de ani. Un ultim omagiu a fost adus și de Părintele Mitropolit Ioan, care în seara zilei de 15 noiembrie a săvârșit slujba Panihida Mică la căpătâiul părintelui și a rostit un cuvânt de mângâiere familiei îndurerate.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, slujba înmormântării a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, alături de consilieri de la Centrul eparhial din Timișoara, reprezentanți ai Facultăților de Teologie din Arad și Caransebeș, cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Timișoara, protopopi, preoți și diaconi de la parohii din Mitropolia Banatului, în prezența numeroșilor studenți și credinioși, care l-au cunoascut și apreciat, atât ca profesor de liturgică, dar și ca preot duhovnic.  

Au fost rostite mai multe panegirice de către pr. Conf. Univ. Dr. Nicolae Morar, Facultatea de Teologie din Timișoara, pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, arhimandrit asist. univ. dr. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care a citit mesajul de condoleanțe al Preasfințitului Părinte Lucian și pr. paroh Ioan-Florentin Jura, de la Parohia Timișoara Calea Martirilor, unde părintele Vasile a slujit cu dragoste și jertfelnicie pe altarul acestei biserici a martirilor din 89.

Apoi, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a adresat un cuvânt de alinare familiei întristate, precum și numeroșilor credincioși prezenți să-l conducă pe ultimul drum pe părintele lor. După ce a fost purtat pe umerii preoților în jurul sfântului locaș, trupul neînsuflețit al părintelui Vasile Itineanț a fost depus în Cimitirul Parohial.

Bunul Dumnezeu să îi facă parte de odihnă împreună cu toți sfinții Săi! Pomenirea lui să fie din neam în neam!

***

S-a născut la 16 august 1956, în localitatea Călan, jud. Hunedoara, tatăl fiind preot, de asemenea și ceilalți doi frați ai părintelui (Petru și Gheorghe).  

După absolvirea Seminarului teologic din Caransebeș, urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, în perioada 1977-1981, obținând licența în Teologie.

Este hirotonit preot de către mitropolitul Nicolae Corneanu, între anii 1981-1983 funcționând ca preot la parohia Ferendia, jud. Timiş.

În perioada anilor 1981-1996 va ocupa postul de profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş.

Timp de un an, în 1995-1996  va funcționa ca profesor asociat la Facultatea de Litere, Istorie şi Filosofie, catedra de Teologie, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Din anul 1996 și până în prezent, a ocupat postul de lector la catedra de Teologie a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, predând următoarele cursuri: Teologie Liturgică (anii I, III-IV), Pastorație specială (anii III-IV),   Sacrul liturgic (Master: Religie, cultură, societate, anul II).

Între 1 iulie – 1 noiembrie 1990 efectuează un stagiu de limbă şi civilizaţie franceză la Institutul din Montpellier (Franţa), ca bursier al Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, la recomandarea Patriarhiei Române. Între 1 august – 1 octombrie 1990 efectuează un stagiu de cercetare la Montpellier (Franţa), specializarea: Arhitectura paleo-creştină şi medievală din Franţa. În paralel, între 1 iulie – 1 septembrie 1994 efectuează un stagiu de cercetare tot la Montpellier (Franţa), specializarea: Arhitectura monastică medievală din sudul Franţei (secolele VIII-XIII).

Între anii 1994-1996, la chemarea episcopului Emilian Birdaș, va ocupa funcția de consilier administrativ bisericesc la Episcopia Caransebeşului.

De asemenea, între anii 1996-2003 va funcționa și ca profesor asociat la clasele de Teologie de la Liceul Pedagogic Eftimie Murgu din Timişoara.

La 1 iulie 2003 este declarat Doctor în Istorie al Universității de Vest din Timișoara, titlul tezei fiind:  Viaţa creştină la Dunărea de Jos-sec. IV-VI d. Hr.

A editat în volum: Viaţa creştină la Dunărea de Jos (secolele IV-VI d. Hr.), Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006, 360 p. și a coordonat lucrările: Tipic bisericesc, Editura Arhiepiscopiei Timişoarei, Timișoara, 2003, 503 p. și Antologhion, Editura Arhiepiscopiei Timişoarei, Timișoara, 1999, 552 p. A publicat numeroase studii, articole și recenzii în reviste teologice românești și străine, a alcătuit slujbele unor sfinți români, a realizat mai multe emisiuni la radio și televiziune, ș.a.

 De-a lungul activității sale, a primit următoarele distincții: sachelar, distincție preoțească acordată în anul 1996, de către mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului și iconom stavrofor, distincție preoțească acordată în anul 2003, de către același ierarh.  

A fost nominalizat în vol. Teologi și ierarhi. Biserica Ortodoxă Română. Agenția națională de presă, Ed. Rompres, București, 1997, p. 99 – (medalion biografic).

Comments are closed.