Slujbă de pomenire pentru eroii-martiri ai Revoluției de la Timișoara din 1989

Astăzi, 17 decembrie, în orașul martir Timișoara, este zi de doliu, în memoria primilor eroi care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989. La împlinirea a 28 de ani de la debutul Revoluției din 1989, care a dus, în cele din urmă, la căderea regimului communist ateu, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din urbea de pe Bega, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la finalul căreia a fost oficiată slujba de pomenire a eroilor timișoreni care și-au dat viața drept preț pentru libertatea poporului român.

În continuare, la Monumentul Revoluției din fața Catedralei, loc sfințit de sângele a zeci de martiri, au fost depuse coroane și jerbe de flori. La aceste manifestări commemorative și-au adus omagiul reprezentanți ai autorităților locale și județene, numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor ucişi în Revoluţie, precum și diverse asociații și fundații (Asociaţia „Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie”, Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Indoliate din Revolutia 1989”, Asociaţia „Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989”, Asociaţia „16 decembrie 1989”, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei”), care, prin activitatea lor, permanetizează memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989.

Totodată, la Biserica Martirilor din Timişoara, unde se găsește o urnă cu cenușa eroilor martiri din Revoluție, la Cimitirul Eroilor și Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroii timișoreni, iar reprezentanţii municipalităţii, ai asociaţiilor şi fundaţiilor de revoluţionari au depus coroane, păstrând momente de reculegere în memoria tuturor celor căzuţi în Revoluţia din 1989.

***

Pe 17 decembrie, la Timişoara, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 112/14.12.1993, este zi de doliu, în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. În această zi, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara au arborat drapelul României în bernă.

În urbea de pe Bega, programul dedicat comemorării Revoluției anticomuniste a debutat sâmbătă, 16 Decembrie, atât la Primăria Timișoara, cu ședința de consiliu, în care au fost elogiați eroii-martiri, cât și la Opera Română, cu vernisajul expoziţiei de artă plastică, cu tema „Revoluţie-Libertate”. Tot aici a avut loc și premierea participanţilor la concursul de istorie „Revoluţia Română din Decembrie 1989 în viziunea elevilor timişoreni”. Manifestările commemorative vor continua și în seara aceasta, începând cu ora 19:00, pe treptele Catedralei Mitropolitane, unde timișorenii vor păstra un moment de reculegere, aprinzând  lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri.

În zilele 16-22 decembrie 1989, Catedrala mitropolitană din Timișoara, simbol al Revoluției din 1989, a fost una din zonele fierbinți ale orașului asediat de forțele represive, dar și un loc de speranță și altar de jertfă pentru zeci de timișoreni dornici de a eradica întregul sistem comunist ateu.

 

Comments are closed.