Slujbă de pomenire pentru pr. prof. dr. Liviu Stan, marele canonist român

La cimitirul istoric din urbea lugojană a avut loc, Duminică, 1 aprilie, slujba de pomenire a ilustrului profesor de teologie, Liviu Stan. Slujba a fost oficiată de către părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, împreună cu părintele Emanuel Gafița, preot militar al Garnizoanei Lugoj.

„Am considerat de cuviință că anul acesta, la împlinirea a 45 de ani de la trecerea la Domnul a marelui teolog Liviu Stan, să-i aducem omagiul și recunoștința noastră pentru aportul său considerabil la dezvoltarea dreptului canonic ortodox, aducând astfel un omagiu deosebit celui ce și-a închinat viața slujirii Bisericii și neamului românesc”, a spus părintele Emanuel Gafița.

 

Sinteză biografică

Părintele Liviu Stan s-a născut la 11 iulie 1910, în localitatea Socet din județul Hunedoara, într-o familie preoțească, crescând în duhul Bisericii și al tradițiilor creștine românești. Între anii 1916-1920 urmează primele trei clase ale școlii primare în Hunedoara (în limba maghiară), iar ultima în Deva. Tot aici urmează, între anii 1920-1922, două clase la Liceul ,,Decebal”, iar între anii 1922-1928 șase clase la Liceul ,,Coriolan Brediceanu” din Lugoj, unde își ia și bacalaureatul. Între anii 1928-1932 a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cernăuți, unde s-a bucurat de prezența unor renumiți dascăli. În paralel urmează și Facultatea de Drept din Cernăuți pe care însă nu a finalizat-o.

Reîntors pe plaiurile natale este remarcat de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan ce îi oferă sprijin pentru studii în străinătate, astfel că urmează, între anii 1932-1934, cursuri la Facultatea de Teologie și Drept din Atena, iar, între anii 1934-1935, urmează cursurile Facultății de Drept, Teologie și Litere din Varșovia. Continuă între anii 1935-1937 studiile în teologie, drept și filosofie la Universitatea Gregoriană din Roma și la Universitatea din München. Însoțit de alesele cunoștințe dobândite prin perindarea pe la marile școli ale vremi, tânărul bursier finalizează binecunoscuta sa lucrare de doctorat intitulată ,,Mirenii în biserică.

La 15 mai 1937, Liviu Stan s-a căsătorit cu Adriana Danciu, fiică de învățători din Cernăuți, care îi va dărui doi copii, Corneliu și Ileana (stabiliți actualmente în Germania). Începând cu anul 1937, tânărul Liviu Stan este numit profesor universitar la Academia Teologică Andreiană din Sibiu, unde a suplinit teologia fundamentală, iar din 1941 a predat titular dreptul bisericesc.

Într-un context istoric zbuciumat și tulbure, în anul 1949, Pr. Prof. Liviu Stan se transferă la Facultatea de Teologie din București. Aici și-a continuat activitatea profesională de profesor, îndrumător de doctorat și a publicat majoritatea studiilor sale. Este binecunoscut faptul că studiile sale prezentau un înalt nivel academic și datorită cunoștințelor sale lingvistice, întrucât cunoștea multe limbi străine: franceza, germana, italiana, greaca modernă, poloneza, sârba, ceha, bulgara, maghiara și rusa. Avea, de asemenea, tangențe și cu numeroși profesori din străinătate, ținând prelegeri și conferințe în mai multe țări: Italia, Grecia, Germania și Polonia, fiind delegatul Bisericii Române la mai multe conferințe internaționale. Ca o recunoaștere și răsplată a contribuțiilor în domeniul dreptului canonic, în anul 1968 i s-a conferit titlul de doctor honoris causa al Facultății din Tesalonic, titlul care a încununat activitatea sa academică și bisericească.

Din nefericire, Pr. Prof. Liviu Stan a plecat prematur din această lume. La 1 aprilie 1973, la numai 63 de ani, s-a mutat la Domnul, fiind înmormântat la Lugoj, în ținuturile natale, dar opera și contribuția sa vor rămâne mereu vii.

Trebuie amintit că până la Pr. Prof. Liviu Stan, literatura canonică românească era foarte săracă, de aceea distinsul profesor a fost nevoit să abordeze temele de drept canonic într-un mod enciclopedic și să deschidă căi noi spre cercetare, aprofundare și nuanțare. Din nefericire dispariția sa a lăsat un gol atât în inimile oamenilor, cât și în studiul dreptului canonic.

Opera teologică

Opera Pr. Prof. Liviu Stan este pe cât de  importantă, pe atât de complexă pentru studiul dreptului bisericesc. Dintre lucrările sale amintim: Mirenii în Biserică. Studiu canonic-istoric, Sibiu, 1939; 0 novelă necunoscută a împăratului bizantin Andronic II Paleologul cel Bătrân.  Text, traducere şi comentar, în Anuarul XV al Academiei Andreian, Sibiu, 1939; Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae al Ardealului şi principiul autonomiei bisericeşti, Sibiu, 1940; Rasă şi religiune, Sibiu, 1942; Ontologia juris, în Anuarul XIX (1) al Academiei teologice Andreian, Sibiu, 1943; Dreptul în gândirea românească, Braşov, 1943; Sfinţii români, Sibiu, 1945; Statutul Bisericii Ortodoxe Române, în Studii Teologice, an. I, 1949, nr. 7-8;  Adevărul asupra unirii religioase de la 1700, în Ortodoxia, an. I, 1949, nr. 4; Despre canonizarea sfinţilor în Biserica Ortodoxă, în Ortodoxia, an. II, 1950, nr. 2; Diaspora ortodoxă, în Biserica Ortodoxă Română, an.  LXVIII, 1950, nr. 11-12 precum și multe altele de o importanță aparte.

Liviu Stan se alătură marilor profesori de teologie care au ridicat învățământul teologic românesc la cel mai înalt nivel, pe plan național și internațional, în cea mai grea perioadă a Bisericii noastre, perioada comunistă.

Comments are closed.