Spectacolul „România Centenară – folclorul uneşte românii”

Asociaţia Culturală „Mariana Drăghicescu” și TVR Timişoara organizează, în perioada 24-30 septembrie, Săptămâna Culturală „Mariana Drghicescu”, în cadrul căreia va avea loc cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului-Concurs de Interpretare Vocală „Mariana Drăghicescu”. În cadrul acestui eveniment cultural va fi celebrată și omagită memoria uneia dintre cele mai frumoase și iubite voci ale Banatului, Mariana Drăghicescu, cunoscută drept „regina cântecului bănățean”.

Primul eveniment din cadrul festivalului l-a constituit spectacolul tematic, intitulat „România Centenară – folclorul uneşte românii”, care s-a desfășurat în Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. La eveniment au fost prezenți părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a transmis binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, și părintele Boian Alexandrovici, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis.

„Este o bucurie deosebită de a fi aici, frați români din țară și din străinătate. Pentru noi, românii, nu există granițe, pentru că ne leagă câteva lucruri esențiale: familia, biserica și neamul. Oriunde am merge pe pământ, românii simt un dor, care nu se stinge niciodată, este dorul după acel <<acasă>>. De aceea, cred că, așa cum spunea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, România a fost zidită ca o țară de dor.  De aceea, dorul este cel care călătorește cu noi, este cel care ne aduce acasă și cel care ne face să ținem seama de ce avem mai scump: țara și neamul nostru românesc” a spus părintele Zaharia Pereș.

„Aflându-ne în anul centenarului Marii Uniri, pot spune că toți românii din întreaga lume sunt deja uniți, prin Biserica neamului, Biserica Ortodoxă Română. Dacă din punct e vedere administrativ suntem împărțiți statal, prin Patriarhia Română suntem uniți, pentru că Patriarhia de la București este și patriarhia timocenilor, a românilor din Banatul sârbesc și a fraților români din Basarabia și a tuturor românilor din diferite locuri. Prin urmare, noi deja avem un punct care ne unește pe toți românii și care nu are granițe teritoriale, pentru că oriunde se află români ortodocși, acolo este și Patriarhia Română”, a spus părintele Boian Alexandrovici.

Au urcat pe scenă artiști din Banat și din țară, laureaţi ai Festivalului de la edițiile anterioare: Simona Alexandru, Alexandra Chira, Georgiana Necșa, Ancuța Corlățanu, dar și soliştii Ciprian Pop, Liliana Laichici, Vasile Conea, Dumitru Teleagă. Cu toții au interpretat melodii din repertoriul artistei bănățene, Marianei Drăghicescu. Un moment emoționant a fost dedicat jurnalistului Ionuţ Groza, care a susţinut, prin activitatea sa, cauza românilor din Serbia și de la a cărui moarte se vor împlini, la început de noiembrie, doi ani. Cu acest prilej, Felicia Stoian și echipa festivalului au realizat momentul muzical-cultural „Ionuț Groza – Branco Olar”, aducând în scenă Fanfara din Coştei (Banatul Sârbesc) și Ansamblul „Kud Lubnica” din Valea Timocului.

Programul săptămânii culturale a cuprins și o deplasare la Mănăstirea Partoș cu toți finaliștii festivalului, unde părintele Varlaam Almăjanu, starețul mănăstirii, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Mariana Drăghicescu, Branco Olar și Ionuț Groza.

Gala Laureaţilor este programată duminică, 30 septembrie, de la ora 13, la Bogâltin, satul natal al artistei, unde se vor decerna și premiile.

Festivalul-Concurs Național de Interpretare Vocală „Mariana Drăghicescu” este una dintre cele mai importante manifestări cultural-folclorice din Banat. Finanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Județean Caraş-Severin, festivlul are ca parteneri Mitropolia Banatului, Asociaţia Pro Datina, Primăria Cornereva, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Filarmonica Banatul din Timişoara.

Comments are closed.