Tabăra de creație la Sălciua Nouă, județul Timiș

În perioada 27 – 31 august în localitatea Sălciua Nouă din județul Timiș s-a desfășurat tabăra de creație „Pe-un picioar de plai, pe-o gura de raiˮ cu sprijinul Fundației Filantropia Timișoara, care este și inițiatorea proiectului. Au luat parte 16 studenți de la Facultatea de Arte si Design, alături de profesorii lor, în special a lect. Univ. dr. Dan Iulian Toma, coordonatorul proiectului.

Tabăra de creație de la Sălciua Nouă a fost organizată în două etape: în prima etapă, studenții au realizat 5  deplasări de documentare și cercetare, 5 zile separate anterioare taberei, la interval de timp (săptămânal) în satul Salciua Nouă, pentru fotografiere, schițe, chiar lucrări de șevalet cu teme date în fiecare din călătorii, iar în etapa a doua, studenții au continuat activitatea creativă de a reflecta satul autentic românesc prin diferite tehnici creative.

În anul Centenarului Marii Uniri, România este împărțită în „două lumi”, una majoritară, care se dezvoltă și trăiește „în secolul XXI” și o altă lume, în care timpul a „stat pe loc”, cel puțin câțiva zeci de ani, pe care o găsim și în câteva sate izolate din județul Timiș. Prin acest proiect ne dorim să oferim studenților de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, ocazia de a experimenta tehnici noi  de creație (pentru ei) pentru a surprinde și refelecta realitatea satului românesc autentic, având ca inspirație satul Salciua Nouă.

În această tabără au fost realizate picturi în acryl pe pânză, dimensiuni 60 x 80 cm, cu satul bănățean, prin care s-a evidențiat influența omului asupra naturii și a locului, din perspectiva temei proiectului Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai.

Sălciua Nouă oferă posibilitatea de a explora tema și din perspectiva prezentului pentru că mai există încă câțiva locuitori cu activități specifice, și din perspectiva trecutului prin faptul că multe case sunt părăsite și crâmpeie din viața satului așa cum a fost ea odată, sunt încă vizibile. Pe parcursul vacanței de vară, 16 studenți au descoperit acest sat și au realizat sub îndrumarea cadrelor didactice, mai multe activități de documentare, studiu si cercetare în domeniul artelor, concretizate în lucrări de artă, sub titulatura inspirațională „Pe-un picior de plai…pe-o gura de rai..”, a specificat

Lucrarile rezultate în urma activităților proiectului vor  fi expuse în cadrul a trei expoziții. Două din aceste expoziții vor fi realizate în Timișoara, iar o altă expoziție cu durata de o zi,  într-un cadru neconvențional se va organiza pe strada principală din satul Salciua Nouă.

Comments are closed.