Tabăra de creație „Pe-un picior de plai pe o gură de Rai” – Viața și frumusețea satului românesc bănățean, eternizate în opere artistice

Și anul acesta, Fundația Filantropia Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judetean Timiș, în cadrul Agendei Culturale 2019, a continuat Tabăra de creație „Pe-un picior de plai pe o gură de Rai”, ce se desfășoară în satul Salciua Nouă, Judetul Timiș.

Un grup de studenți de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universitătii de Vest Timișoara, împreună cu lect. univ. dr. Dan Toma, coordonatorul proiectului, s-au străduit, în perioada 5-10 septembrie, într-un efort comun, să surprindă cât mai multe povesti nerostite ale caselor părăsite din satul timișean și să le readucă la viață prin diferite lucrări ori instalații artistice. Timp de cinci zile, studenții au realizat, sub îndrumarea cadrelor didactice, mai multe activități de documentare, studiu și cercetare în domeniul artelor, concretizate în lucrări de artă, sub titulatura inspirațională „Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”. În acest sens au fost realizate picturi în acryl pe pânză cu satul bănățean, fiecare surprinzând influența omului asupra naturii și a locului.

„Un grup de studenți au reușit să scoată în evidență povestea caselor abandonate, dintr-un sat în care, în prezent, mai sunt doar 9 locuitori. Așadar, s-au străduit ca, din gospodăriile abandonate, să scoată în evidență viața de altădată, care era îmbelșugată, iar astăzi doar o amintire. În anul omagial dedicat satului românesc, acești tineri au ales să facă astfel de activități într-un loc mirific mioritic, nu în cadrul unor expoziții deosebite dintr-o galerie aflată într-un oraș dezvoltat. Au făcut lucrul acesta încercând să restaureze povestea și frumusețea satului românesc”, a menționat părintele Cristian Pavel, consilier social al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Aflat la 35 km de Timișoara, Sălciua Nouă este un sat izolat din povești, amplasat în zona de tranziție de la câmpie la deal, cu doar 9 rezidenți permanenți și nenumărate case părăsite, fiecare ascunzând o istorie încă nerostită, dar care așteaptă să fie așternută pe noi file de poveste. Acest mediu rural izolat și străin de schimbările sociale majore oferă posibilitatea tinerilor de a explora tema atât din perspectiva prezentului, întrucât mai există încă câțiva locuitori cu activități meșteșugărăști tradiționale, cât și din perspectiva trecutului, prin faptul că gospodăriile, chiar dacă sunt părăsite, au conservat anumite crâmpeie din viața satului bănățean, așa cum a fost ea odată. Această a doua ediție a teberei este sub semnul Anului omagial al satului românesc și continuă seria de evenimente socio-culturale de punere în lumină a unor frumuseți apuse.

Prin acest proiect, organizatorii au dorit să ofere studenților de la Facultatea de Arte și Design ocazia de a experimenta tehnici noi de creație, pentru a surprinde și reflecta realitatea satului românesc autentic.

Comments are closed.