Târnosirea bisericii din Parohia Surducu Mic, filia Botinești

În Duminca a II-a după Rusalii (a Sfinților Români), Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a poposit în mijlocul comunității Botinești, filie ce aparține de parohia Surducu Mic, din Protopopiatul Făget. Cu acest prilej Chiriarul a târnosit biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” și a sfințit pictura bisericii.

În primele ore ale dimineții, soborul de preoți și diaconi condus de protopopul Bujor Păcurar din Făget, a întâmpinat pe Părintele Mitropolit Ioan, apoi a fost târnosită biserica și sfințită pictura bisericii. La eveniment au participat autorități ale adminstrației locale și județene, credincioși din zona Făgetului, dar și numeroși credincioși din comunitatea de aici.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, alături de soborul preoților slujitori, iar răspunsurile liturgice au fost date de tineri teologi, iubitori de muzică bisericească din Parohia Timișoara-Cetate.

În cadrul Sfintei Liturghii preotul Georgel Jilavu, parohul bisericii a primit din partea Chiriarhului distincția de iconom pentru meritele deosebite în restaurarea și pictarea bisericii din Botinești, precum și înfrumusețarea ei cu mobilier nou și obiecte de cult.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei cap, 4, 18-23, unde se vorbește despre chemarea primilor apostolilor; de asemenea au fost amintiți și sfinții români, pe care pământul românesc i-a odrăslit.

La final părintele paroh Georgel Jilavu a mulțumit Chiriarhului pentru dragostea arătată pentru comunitatea de aici și pentru darurile primite, asigurându-l pe Părintele Mitropolit, că și pe viitor, împreună cu credincioșii din parohie și filie vor aduce laudă lui Dumnezeu, pe altarul ținutului Făgetului.

Filia Botnești aparține de Parohia Surducu Mic și este atestată pentru prima dată pe harta Banatului la jumătatea secolului al XVI-lea. Actuala biserică, cu hramul „Pogorâre Sfântului Duh” datează din 1871, fiind construită pe locul unei foste biserici de lemn. De-a lungul timpului biserica nu a mai fost restaurată major, iar refacerea picturii s-a realizat între anii 2009-2010. Comunitatea din Botinești numără 41 de familii cu 139 credincioși.  

Comments are closed.