Timișorenii au sărbătorit Botezul Domnului

La praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos, sute de credincioși timișoreni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Soborul preoților și diaconilor, format din slujitorii catedralei, a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul slujitor, a oficiat Slujba Aghiasmei celei Mari. După sfinţirea apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Mitropolitul Banatului a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest sens, a subliniat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti, act de profundă smerenie la care participă întreaga Sfântă Treime. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit și despre puterea sfinţitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile, până la odovania praznicul Botezului Domnului, întrebuinţându-o în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.

După slujba de sfințire a apei, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasmă Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an o capacitate de peste 1500 de litri de apă.

În încheiere, Mitropolitul Banatului a fost felicitat de clericii și credincioșii Catedralei mitropolitane, cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, patronul spiritual al Înaltpreasfinției Sale.

Comments are closed.