Tineri timişeni participanţi la ITO 2017

Capitala Moldovei, Iaşi, a fost pentru patru zile gazdă a Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi. Peste 6000 de tineri din toată lumea au căutat libertatea la acest important eveniment al ortodoxiei, ce a ajuns deja la a patra ediţie. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, la această întâlnire au participat şi 52 de tineri din Arhiepiscopia Timișoarei, tineri activi în viaţa bisericească a parohiilor din care provin.
Deschiderea oficială a avut loc în prima zi a noului an bisericesc, 1 Septembrie, cu slujba de Te-Deum oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, după care a fost intonat imnul de stat şi au fost prezentate delegaţiile participante la acest eveniment. Tot în această seară, participanţii au primit binecuvântarea şi cuvântul de învăţătură al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.
Ziua de sâmbătă a debutat cu Sfânta Liturghie, urmată de deplasarea spre liceele şi facultăţile gazde ale sesiunilor de dezbatere. Căutând libertatea în municipiul celor şapte coline, tinerii au discutat, în cadrul acestor ateliere, temele propuse de organizatori, încercând să înţeleagă ce este adevărul, cum putem să îl descoperim şi cum putem fi cu adevărat liberi. Printre alte probleme dezbătute s-au numărat şi întrebările adresate de către organizatori, spre exemplu: ”Suntem pregătiți să fim cu adevărat liberi?” sau “Ce este adevărul?”.
După sesiunile de dezbateri, conferinţa părintelui profesor Constantin Necula a fost punctul de interes maxim al zilei pentru tinerii căutători de libertate. Părintele Necula a subliniat în această conferinţă importanţa pe care o are tânărul creştin în Biserică şi în societate. Hristos este dătătorul libertăţii adevărate, El este bucuria veritabilă după care tânjim şi doar alături de El putem fi în Lumină.
Sfânta Liturghie de Duminică a fost săvârşită de către un sobor de ierarhi, preoţi și diaconi din toată lumea. Tinerii Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat împreună cu tineri de pe continentul european dar şi din Malawi, Uganda, Israel şi alte ţări din Asia sau Africa. Tot în timpul acestei Sfinte Slujbe, participanţii la ITO au asistat la un moment solemn, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan a săvârşit, pe scena amenajată lângă Catedrala Mitropolitană, Sfânta Taină a Hirotoniei întru preot a unui diacon.
Căutătorii de libertate au participat apoi la activităţile organizate în Parcul Expoziţiei şi în Grădina Botanica, bucurându-se de muzica populară interpretată de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor la Festivalul Bucuriei, sau de concertul de muzică folk din grădina botanică si Târgul Mesterilor Populari, unde au putut admira creaţii ale iconarilor, sculptorilor sau ale altor bresle meşteşugăreşti.
Marşul Tinereţii, o procesiune menită să trezească conştiinţa naţională şi să promoveze adevăratele valori creștine, s-a desfăşurat pe traseul Parcul Copou – Biblioteca “Mihai Eminescu” – Bulevardul Independenței – Mănăstirea Golia – Biserica “Sfântul Nicolae” Domnesc – Bulevardul Ștefan cel Mare – Catedrala Mitropolitană, unde a fost săvârşită rugăciunea de seară, după care a urmat, în faţa Palatului Culturii, concertul orchestrei Lăutarii, al Maestrului Nicolae Botgros, al interpretului de muzică populară Ion Paladi şi al cunoscutei formaţii Holograf.
La încheierea evenimentului, IPS Teofan a adresat mesajul de încheiere participanţilor, iar flacăra ITO a fost predată delegaţiei venite din Sibiu, oraş ce va găzdui ediţia de anul viitor a Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi.

Comments are closed.