Tinerii parohiei Timișoara Viile Fabric au vizitat Municipiul Oradea

 Sâmbătă, 23 iunie a.c., elevii participanți la activitățile catehetice ale parohiei Timișoara Viile Fabric, în anul școlar 2017 – 2018, însoțiți de preoții Marius Sfercoci și Sorin Lungoci, precum și de voluntarii îndrumători ai copiilor, Dan Georgevici și Radu Codreanu, studenți teologi, au efectuat o excursie de o zi la Oradea. Bucuria zilelor de vacanță ne-au însoțit în periplul nostru oferind participanților o zi frumoasă cu o încărcătură emoțională deosebită, care cu siguranță că, se va adăuga în șirul zilelor frumoase pe care Dumnezeu le-a îngăduit și le va îngădui în viața lor.

          Astfel, ziua de sâmbătă, a debutat încă de le prima oră a dimineții cu întâlnirea tuturor în fața bisericii parohiale, iar după formalitățile de organizare am plecat cu veselie și dorință de cunoaștere spre Oradea.

 Primul obiectiv a fost mănăstirea „Sfânta Cruce”, din Oradea, un așezământ monahal înființa în anul 1992, cu o viață de obște așezată, o vatră a rugăciunii, ce a impresionat prin frumusețea locului dar și a iconografiei, ce amintește de bisericile voievodale ale Moldovei.

Ziua a continuat prin vizitarea grădinii zoologice din localitate, unde cei prezenți au avut posibilitatea să admire o varietate de animale, domestice, sălbatice și chiar exotice, surprizând pe chipurile copiilor expresii inedite ale curiozității și totodată a cunoașterii.

După servire mesei de prânz, în stațiunea Băile Felix, ne-am reîntors în Oradea pentu a vizita centrul orașului și îndeosebi Biserica cu lună. Această capodoperă arhitecturală a patrimoniul local și național a impresionat, atât prin reprezentarea iconografică, ce a fost realizată în mai multe etape la date diferite (în secolele XIX – XX), cât și prin acel mecanism unic în Europa, ce poartă amprenta meșterului vienez Georg Rueppe. Este vorba de un orologiu creat în combinație cu un glob lunar situat pe peretele exterior din turla bisericii, jumătate auriu și jumătate negru. Acest mecanism datează din anul 1793, și cu o precizie matematică arată tot la 28 de zile, fazele lunii. Cu toții am fost impresionați de cele văzute, având posibilitatea la fața locului să aflăm mai multe informații despre această biserică.

De asemenea, am fost surprinși plăcut de frumusețea clădirilor istorice  restaurate din centrul orașului, ce păstrează încă arhitectura imperiului austro-ungar și care dau o ținută și o eleganță deosebită asamblului urbanistic.

Seara, ne-a regăsit pe toți în fața bisericii parohiale, din Timișoara, încărcați sufletește de locurile inedite pe care le-am vizitat și care ne-au legat pe viață prin prisma amintirilor petrecute.

Este pentru al șaptelea an consecutiv, în care parohia Timișoara Viile Fabric oferă copiilor participanți la programele educativ-catehetice, o excursie gratuită de o zi, la finalul anului școlar, reușind a vizita în toate aceste deplasări un număr important de obiective religioase, culturale și de agrement, spre bucuria și încântarea celor implicați și totodată spre a contribui la formarea lor intelectual-morală.

Duminică, 24 iunie a.c., de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, elevii Școlii gimnaziale nr. 7 – Sfânta Maria, din Timișoara și nu numai, participanți la Tabăra de creație – „Icoana mea”, aflată la ediția a IV-a, un proiect educațional înscris pe agenda culturală a Consiliului Județean Timiș pentru anul 2018, au fost premiați, acordându-li-se diplome și premii.

Icoanele pe sticlă pictate de copii, au fost expuse lângă altarul de vară din curtea parohiei, invitând astfel credincioșii prezenți să privească creația tinerilor elevi și modul de raportare a lor, prin culoare, la sfinții bisericii noastre.

 

Comments are closed.