Triplă lansare de carte la Academia Română – Filiala din Timișoara

Astăzi, 11 mai, în Aula Academiei Române – Filiala din Timișoara a avut loc lansarea cărților, „Almăjul, de ieri, de azi și de mâine”, coordonat de acad. Ioan Păun Otiman, președintele filialei, „Fire trândăfire… sau Literatura obiceiurilor de înmormântare în Valea Almăjului”, de Diana Otiman Blidaru și „Scrieri” a vrednicului de pomenire profesor David O. Blidariu, originar din Valea Almăjului.

La acest eveniment a fost invitat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a apreciat aceste lucrări, care prin specificul lor recuperază o zonă deosebită din Banat, Valea Almăjului.  

Au mai participat academicieni, clerici, oameni de cultură, intelectuali timișoreni, care într-o masură mai mică sau mai mare, aparțin acestei zone elogiate, și care au contribuit prin diferite lucrări, scrieri, la o mai bună cunoaștere și prezentare a zonei și a oamenilor de altădată de aici. Moderatorul evenimentului a fost prof. Ioan David, de la Biblioteca Academiei Române – Filiala Timișoara, care a dat cuvântul invitaților să prezinte lucrările, dar au fost și intervenții din sală, care au contribuit la o mai bună înțelegere a lucrărilor prezentate, concomitent a zonei Valea Almăjului. 

Cărțile „Fire trândăfire… sau Literatura obiceiurilor de înmormântare în Valea Almăjului” și „Scrieri” apar sub autoritatea științifică a Institutului de Studii Banatice Titu Maiorescu al Academiei Române și sunt publicate cu sprijinul Societății Enciclopedice a Banatului la Editura David Press, iar „Almăjul, de ieri, de azi și de mâine sau mult dorita Vale a Miracolelor” apare la Editura Academiei Române și Art Press și reprezintă efortul conjugat al unui număr de 19 cercetători, din care 14 sunt almăjeni. Lucrarea apare și cu sprijinul Asociației Culturale „Țara Almăjului” și este dedicată anului 2018, Centenarul Întregirii Neamului Românesc – precum și anului 1918, când Almăjul, această lacrimă a țării, s-a așezat, pe vecie, pe harta României Mari.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română – Filiala din Timișoara prin Centrul pentru Dezvoltare Rurală.

 

Comments are closed.