Unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume a susținut un concert caritabil la Timișoara

Asociația Culturală Kratima, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei și Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, a organizat Duminică, 24 iunie, în sala „Mihai Perian” a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, un spectacol-concert pentru copii, intitulat „The Sound of Musical”. La serata muzicală au fost prezenți copii de la unitățile de învățământ din Timișoara, dar și de la parohiile din oraș. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent părintele consilier Zaharia Pereș, care a transmis gândurile de bine ale Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În deschiderea concertului, corul de copii Cantanti din Timișoara, coordonat de Maria Gyuris, a susținut un program muzical. La pian au fost Mariana Sînmărtinean și Minodora Luca. Corul Cantanti, deși a fost înființat în februarie 2014, în martie devine primul cor din Timișoara acceptat în proiectul internațional „Cantus Mundi”, derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal”, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Alături de Madrigal, în decembrie 2014, Cantanti cântă pe scena Operei Române, cu ocazia comemorării a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, iar în următorul an începe să reprezinte Timișoara, România, la festivaluri și concursuri internaționale: în 2017 – Festivalul „Istramusica”, din Croația; în 2016 – Festivalul „Meet Mozart” de la Salzburg; în 2015 – Concursul Internațional de Muzică Corală pentru Tineret „Gavriil Muzicescu” de la Iași, unde obține Premiul III.

În continuare, pe scena Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, cele mai frumoase melodii din musical-uri pentru copii și tineri, de la „Veronica”, la „The Greatest Showman”, au fost interpretate de cel mai bun cor de copii din România – Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, dirijat de Voicu Popescu și Răzvan Rădos și acompaniat la pian de Magdalena Faur. Spectacolul-concert a fost prezentat de actrița Delia Nartea. Fiecare bilet cumpărat a prilejuit participarea la spectacol și a unui copil mai puțin norocos, care nu a avut bucuria de a intra într-o sală de spectacol.

La fel ca oricare musical consacrat, „The Sound of Music” (Sunetul muzicii) provine din piesa omonimă, prezentată în 1959, pe Broadway, cu un libret semnat de Howard Lindsay și Russel Crouse și bazat chiar pe romanul eroinei principale – Maria Augusta von Trapp – scris în 1949 și intitulat „The story of family singers”. De frumoasa poveste au fost atrași și producătorul Studioului Fox, Richard D. Zanuck, alături de scriitorul Ernest Lehman și regizorul Robert Wise, transformând titlul într-o adevărată capodoperă cinematografică ai căror protagoniști, Julie Andrews și Christofer Plummer, au rămas pentru totdeauna în conștiința publicului. Datorită poveștii de viață, plină de caldură, a devenit cel mai popular film din tote timpurile. De la premiera sa (prima în 1965 si a doua reeditată în 1990, la aniversarea a 25 de ani) și până astazi, filmul a fost și a rămas unul dintre cele mai populare muzicaluri, cu încasări de peste 200 de milioane de dolari și cu un album de melodii vândut în mai mult de 10 milioane de exemplare, tradus în cinci limbi de circulație internațională. Cântecul „The Sound of Music” se află pe locul 10 în topul celor mai bune melodii de filme din istorie.

Referitor la subiectul musical-ului, acesta scoate în prim-plan simbioza perfectă între puterea muzicii și dragostea născută din bunătatea oferită necondiționat, care reușește să înduplece chiar și cele mai exigente caractere umane. Un reper clasic al genului, musical-ul „Sunetul Muzicii” aduce la rampă nu doar o lume plină de energie și ritm, ci și o adevărată lecție de viață pentru toate vârstele – o lecție despre credință, inocență și loialitate, ce scoate în relief valoarea caracterelor integre și, nu în ultimul rând, frumusețea ți farmecul muzicii.

 

Corul de Copii Radio – un ambasador cultural al României și al Uniunii Europene

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi, până de curând, Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.

Performanţele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele “a cappella”, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alaturi de Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din U. E., a titlului de „Ambasador cultural al Uniunii Europene”.

Critica de specialitate din ţară şi străinătate a apreciat constant calitatea sonoră, expresivitatea şi anvergura repertorială a formaţiei. Muzicologul Grigore Constantinescu a dedicat Corului de Copii Radio şi dirijorilor săi, volumul Primavara Muzicii.

În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chiţibea, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferenţial către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală cum ar fi: Songbridge-Canada, Brundibar-Franţa, Les Instants Sacrés-Franţa, Amadeus-România, Voci d’Europa-Italia, Adiemus-România şi Strălucirile apei în România şi Franţa. Ultimele doua productii au adus formaţiei Premiul Special „In memoriam Iosif Sava” pentru anul 2007, oferit de Radio Romania Cultural. În 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat sa prezinte spectacolul multimedia „Romanian Roots” la Simpozionului Mondial de Muzică Corală organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale.

În martie 2009, Corul de Copii Radio, împreună cu elevii claselor a XI-a si a XII-a de la Liceul „Anna de Noailles” au pus în scenă tragedia „Esther” de Jean Racine, pe muzica originală a lui Jean-Baptiste Moreau. Aceasta a fost a doua punere integrală în scenă a tragediei „Esther” de la scrierea sa, în 1689.

În țară, formația corală de copii a participat la trei dintre concertele Festivalului George Enescu. În cadrul ediției din 2011 a prezentat, în premieră, un program a cappella, cu proiectul For the beauty of the Earth. Concertele-spectacol Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, alături de tradiționalele concerte de Crăciun au îmbogățit aria repertorială și experiența de scenă a formației, care a împlinit, în 2015, șapte decenii.

Comments are closed.