Vizite pastorale în două parohii afectate de furtună

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost în Duminica a 18-a după Rusalii lângă credincioșii afectați de furtuna ce a devastat, în urmă cu o săptămână, întreg Județul Timiș. Fenomenele meteorologice neobișnuit de violente, cu rafale de vânt puternic, ce au atins pe alocuri și viteza de 108 km/h, au pricinuit, din nefericire, nenumărate pagube materiale, lăsând în urmă un peisaj sumbru și dezolant. Pe lângă numărul mare de imobile afectate, numai în Arhiepiscopia Timișoarei au fost atinse de furtună 37 de biserici, multe dintre ele necesitând urgent lucrări de reparații capitale.

Printre comunitățile parohiale afectate serios de furtună se află și localitatea Ghilad, situată la 40 km de Timișoara. Furtuna extremă a produs avarii serioase istoricului lăcaș de cult, ce stă de strajă pe culmile timpului încă din anul 1812, răsturnând turla bisericii și descoperind o mare parte din acoperiș. Aici, Mitropolitul Banatului a asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Gheorghe Florea, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind și explicând sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică duminicală, relatată de Sfântul Apostol și evanghelist Luca (5, 1-11).

„Evanghelistul consemnează că, la porunca Mântuitorului, Petru aruncă mreaja în mare, prinzând o mulțime de pești. Dar, ceea ce nu consemnează evanghelistul Luca este faptul că Petru nu a avut doar o singură mreajă. El a mai avut o mreajă ascunsă în inima lui, cu ajutorul căreia l-a prins pe Hristos, punându-L pentru totdeauna în inima lui. Cu mreaja iubirii lui Dumnezeu îl putem și noi prinde pe Hristos în inima noastră. Aceasta a fost cea mai minunată pescuire și cel mai mare câștig pe care Petru l-a avut în momentul acela. Dumnezeu să ne ajute și nouă, ca în mreaja iubirii care este în inima noastră, să-L prindem pe Hristos! Cel care îl are pe Hristos în inima sa este cel mai bogat om de pe pământ! Cei care s-au hrănit cu peștii prinși în mreaja apostolului au flămânzit din nou, dar cel care îl prinde în mreaja iubirii sale pe Hristos, acela nu mai flămânzește niciodată, pentru că Hristos este <<pâinea vieții>>”, a precizat Mitropolitul Banatului.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre sensul anagogic al mrejei atotcuprinzătoare a iubirii lui Hristos. În acest sens, Ierarhul a precizat că „în corabie mai era cineva care avea o mreajă. Acela era Hristos. Stând în corabie, Hristos grăia mulțimilor de pe mal cuvântul lui Dumnezeu. Când Hristos propovăduia cuvântul Evangheliei mulțimilor, El, de fapt, arunca mreaja iubirii Sale, nu în apă, ci pe uscat. Dacă Petru a scos mreaja din apă plină cu pești, Hristos, aruncând mreaja cuvântului Evangheliei peste popor, îi prinde pe toți în mreaja iubirii Sale. De aceea, iubiți credincioși, când auziți clopotele bisericilor trăgând, să vă aduceți aminte că, în ceasul acela, Hristos aruncă mreaja peste comunitatea dumneavoastră, iar cei care vin la Biserică sunt semnul că s-au lăsat prinși în mreaja iubirii lui Hristos”.

După omilie, Înaltpreasfinția Sa i-a încurajat pe credincioși să nu se clatine în credința creștină și să nu tăgăduiască mila și ajutorul lui Dumnezeu, vivificând și întărind prin aceasta sentimentul de apartenență al credincioșilor la marea comunitate eclezială. Totodată, Ierarhul a impulsionat implicarea dinamică a credincioșilor și a autorităților locale în viața parohiei, asigurându-i pe toți de cooperarea și ajutorul său în refacerea și reînfrumusețarea imperioasă a bisericii până la venirea iernii.

De aici, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Toager, din Protopopiatul Deta, o altă comunitate parohială, greu încercată de furtună. Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a suferit multe pagube la sistemul de acoperire și la sistemul pluvial, pricinuite de căderea turlei. Și aici, Chiriarhul Banatului i-a întărit pe credincioși și pe păstorul lor, mobilizând comunitatea și autoritățile locale în găsirea meșterilor și a resurselor materiale necesare pentru reparația într-un timp cât mai scurt a lăcașului de cult.

„Astăzi, în bisericile pe care le-am cercetat, clopotele, preoții și credincioșii m-au primit plângând, având în vedere situația în care sunt bisericile lor. Am venit să îi încurajez, să le spun că vom fi alături de ei și să-i înștiințez că primul semnal de ajutor a venit de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care deja ne-a trimis o importantă sumă de bani, cu ajutorul căreia să legăm primele răni, produse aici în această parte de țară. Nădăjduim că și din partea autorităților de stat să primim un ajutor, astfel încât până la venirea iernii toate bisericile să fie refăcute! Nădăjduim că Bunul Dumnezeu ne va ajuta, ca să putem șterge lacrimile de pe obrajii preoților și credincioșilor din parohiile afectate!, a menționat Părintele Mitropolit Ioan.

Deși condițiile meteorologice nefavorabile din zilele de după această calamitate naturală au îngreunat desfășurarea lucrărilor de reparație și protecție la acoperișul bisericilor afectate, totuși, prin implicarea preoților parohi și prin cooperarea comunității, în toate locașurile de cult s-au pus provizoriu folii impermeabile de protecție, pentru salvgardarea picturii parietale, dar și pentru a se putea oficia astăzi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Comments are closed.