Vremea Bucuriei, ediția a IX-a, la Timișoara

În anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri, manifestarea spiritual-culturală Vremea Bucuriei,  organizată sub patronajul spiritual al Părintelui Teofil Părăian, a ajuns la ce-a de-a IX-a ediție și s-a desfășurat timp de două zile în orașul de pe Bega. Tematica din acest an a fost „Viața, între rațiune și credință”. 

Dezbaterile s-au focalizat pe relațiile dintre știință și artă, dintre știință și poezie, dintre știință și filozofie. Acest concept de transdisciplinaritate, propune o înțelegere a legăturilor invizibile dintre om, cosmos și sacru, așezând ştiinţa şi religia la aceeaşi masă a dialogului, condiție a responsabilității și libertății noastre, a iubirii întrupate în umanitate.

Părintele Teofil Părăian a fost unul din duhovnicii ortodocși cu cea mai mare deschidere spre dialogul științei cu credința, convingerea sa exprimată fiind aceea că „știința se ocupă de legile Universului și ale existenței (…), iar credința nu face știintă, ci face conștiință.”

Prima zi din cadrul manifestările dedicate părintelui Teofil a debutat cu o conferință tematică în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie Timișoara, susținută de academicianul Basarab Nicolescu, moderator fiind conf. Univ. Dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Cea de-a doua zi a prilejuit o dezbatere pe tema „Creație, evoluție, tradiție”, desfășurată în Sala barocă a Muzeului de Artă Timișoara, Piața Unirii, la care au participat: Academicianul Basarab Nicolescu, Pictorul Silviu Oravitzan, Părintele Protosinghel Mihail de la Schitul Chirpăr jud. Sibiu, prof. univ. dr. arh. Teodor Gheorghiu, arh. Eugen Vaida, ş.l. dr. arh. Diana Belci, Conf. Univ.dr. Claudiu Mesaroș, Universitatea de Vest. 

Holul Sălii Baroce a găzduit expoziția Casa cu Har, ediția a III-a: Școala de vară de restaurare, casa memorială Teofil Părăian din satul Topârcea, jud. Sibiu, proiect coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Asociația Monumentum, Primăria Ocna Sibiului și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România. În final participanții la manifestare au ascultat momente muzicale la pian și nai oferite de liceeanul timișorean Theodor Alexandru Rădulescu.

Evenimentul va fi organizatde Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei și Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timișoara și Muzeul de Artă Timișoara.

 

Comments are closed.