Zi de sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Banloc

Duminica a 12-a după Rusalii a fost pentru credincioșii Parohiei Banloc, Protopopiatul Deta, o zi de bucurie duhovnicească, întrucât în mijlocul lor a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Înaltpreasfinția Sa a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din localitate de către părintele protopop Ioan Prisăcean, împreună cu preotul paroh Ionuț Ciprian Boșca. Pe lângă numărul mare de credincioși, la sinaxa euharistică au participat reprezentanți ai autorităților locale, precum și monahii de la Centrul eparhial și de la Schitul Banloc. După otpustul slujbei, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură despre desăvârșirea creștină, explicând textul evanghelic duminical, relatat de Sfântul Evanghelist Matei (19, 16-26).

„Tânărul bogat care venise la Mântuitorul Iisus Hristos dorea să afle cum putea dobândi viața veșnică. El, deși putea să-și trăiască zilele în plăcerile și desfătările vieții acesteia sau în desfătări cu prietenii lui, totuși voia să dobândească viața de veci, pentru că văzuze că viața cea pământească o avea. Era conștient că va trebui să pășească în cealaltă lume, dar nu știa unde se va duce: în țara lacrimilor sau în țara bucuriei lui Dumnezeu. Atunci Îl întreabă pe Mântuitorul ce să facă pentru a dobândi viața veșnică. Hristos îi răspunde, simplu și clar, să păzească poruncile. Imediat, tânărul îi răspune: <<toate acestea le-am păzit din tinerețile mele>>. Oare noi am putea să-I spunem lui Hristos aceste cuvinte”?

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mai menționat faptul că „Hristos a vrut să facă din tânărul bogat un apostol, dar el a refuzat. Din acest motiv nu se cunoaște numele acestui tânăr. Dacă L-ar fi urmat atunci pe Hristos, în mod cert, evanghelistul l-ar fi trecut și pe el în <<Cartea cărților>>. Astăzi și noi, dacă nu pășim pragul bisericii, este semn că Îl refuzăm pe Hristos și refuzăm să devenim sfinți. Toți cei care vin la biserică dovedesc că vor să-L caute pe Dumnezeu și să-și sfințească viața. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să puteți ajunge sfinți în Împărăția Sa! Nu-L refuzați pe Hristos atunci când, în fiecare duminică și sărbătoare, vă cheamă la biserică, pentru că vă cheamă să deveniți sfinți!”.

Comments are closed.