Zilele Artei Sacre de la Partoș au ajuns la final

image010
Sâmbătă, 21 Mai 2016, după săvârșirea Sfintei Liturghii închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Centrul Social al mănăstirii, în sala media, a fost vernisată expoziția de fotografie „Între Ohrida și Partoș. Mănăstirile Sfântului Iosif”, în prezența a numeroși credincioși. Este de fapt o recompunere prin texte și câteva zeci de imagini alese cu multă grijă a itinerariului petrecerii monahale a Sfântului Iosif începând cu Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, în care intră ca frate începător la vârsta de 15 ani, continuând cu mănăstirile athonite Pantocrator, Marea Lavra, Xiropotamu, Cutlumuș, Vatoped, unde se nevoiește mai bine de 60 de ani și încheind cu Partoșul, ultimul său popas pământesc, de unde se mută la Cer în 15 August 1656.
Expoziția poate fi vizitată pe toată durata anului în curs, ea fiind unul din proiectele prin care Sfântul Iosif cel Nou este comemorat la 360 de ani de la mutarea sa la veșnicele locașuri și la 60 de ani de la canonizarea sa.

Duminică, 22 Mai, a avut loc evenimentul Pledoarie pentru neuitare. Comemorare prin muzică și cuvânt a Reginei Elisabeta. Momentul acesta, închinat memoriei principesei Elisabeta a României, fostă regină a Elenilor și soră a Regelui Carol al II-lea (n. 12 Oct. 1894 – d. 15 Nov. 1956), a fost organizat de Mănăstirea de la Partoș în colaborare cu Primăria Banloc. Locația acestei frumoase manifestări artistice și de suflet a fost curtea castelului de la Banloc, acolo unde Elisabeta a petrecut din anul 1936 și până în 4 Ian. 1948 când, în contextul politic tulbure de atunci, toți membrii familiei regale au fost siliți să părăsească țara și să își asume calea exilului.
Mai amintim că în luna Noiembrie a acestui an se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei care a iubit mult locurile și oamenii de aici și care la rândul lor au prețuit-o și au păstrat-o cu recunoștință în memoria lor.
A fost prezentată de către părintele stareț Varlaam viața Reginei cu multe citate din memoriile Reginei Maria a României, mama Elisabetei și au fost audiate două concerte: unul al corului de copii Flores Castelli și al doilea al cvartetului de muzică clasică, Capricioso, din Timișoara (vioara I-a: Dragalina Cristian Csaba; vioara a II-a: Sonia Ionescu; violă: Miscu Traian Mihai; violoncel: Vizauer Kinga). La finalul momentului artistic au luat cuvântul părintele Arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și domnul Cornel Toța, primarul comunei Banloc.
Acest eveniment a încheiat șirul manifestărilor prilejuite de prima ediție a Zilelor Artei Sacre de la Partoș.

image001 image002 image003 image004 image005 image006 image007 image008 image009 image011 image012 image013 image014 image015

Comments are closed.